Vlivný český lékař bil a ohrožoval asistentku na Filipínách

Praha – Mimořádný případ musel před nedávnem řešit přímo ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Vlivný lékař Jaroslav Barták totiž zadržoval na Filipínách svou dvaadvacetiletou asistentku Lucii. Podle svědectví měl lékař mladou ženu sexuálně i fyzicky napadat, a dokonce jí prý vyhrožoval smrtí. Schwarzenberg za dívkou poslal českého velvyslance v Manile Josefa Rychtara, ten ji před útočníkem ukryl a posléze posadil do letadla. Barták je spolumajitelem a prezidentem pražské Polikliniky Modřany. O případu informuje Mladá fronta Dnes (MfD).

Lékař dívce zabavil doklady. Podle Schwarzenberga vyvolaly SMS zprávy mladé ženy do Česka oprávněnou obavu o její zdraví. „Barták mě zmlátil, vzal mi pas, prý jestli odjedu, tak mě zničí. Moc se bojím,“ uvádí deník jednu z SMS zpráv a přidává i další: „Barták říkal, že mě najdou v moři.“

Lucie: „Když už mě násilím držel, tak jsme se začali prát, tahal mě za vlasy, několikrát mě udeřil rukou do hlavy. Když jsem chtěla utéct, tak mě zadržel za ruku, už jsme stáli a on mě začal bít a pak mě dvakrát udeřil hlavou o zeď.“

Prezident modřanské kliniky podle MfD najal asistentku Lucii na konci června a za nedlouho jí oznámil, že odjedou na pracovní cestu na Filipíny, mimo jiné hledat lékaře pro exprezidenta Václava Havla. Program ve filipínské metropoli jim pomáhal zařizovat sám velvyslanec Rychtar, šlo třeba o setkání s podnikateli a nejvyššími církevními hodnostáři. Lékař totiž vystupuje za jednu z českých poboček Lions Club, což je světová organizace, v níž se scházejí nejvlivnější lidé kvůli charitě. K členství v klubu se hlásí politici, soudci i podnikatelé.

Mladá žena ovšem později do policejního protokolu popsala skutečný průběh pobytu mimo vyhrazený program. „Barták mi pořád nadával, bil mě a chtěl mě donutit k sexu. Hodil mě třeba na proutěnou sedačku, popadl za vlasy a bil mě do hlavy. Brečela jsem a prosila ho, ať mě pustí. Popadnul mě za krk a začal mě škrtit se slovy: Vatikán nepovoluje zabít nový život, jinak je vše povoleno,“ cituje deník z výpovědi oběti.

Policejní mluvčí Tomáš Hulan: "Mohu potvrdit, že v současné době prověřujeme přijaté oznámení a shromažďujeme veškeré materiály. Vzhledem k tomu, v jakém stádiu se případ nachází, nemůžeme být jakkoli konkrétní.

Lucie měla strach utéct, především proto, že neuměla jazyk a Barták jí neustále vyhrožoval vlivnými lidmi. „On chce všechny podplatit! Říkal, že zničí mě i naše! Bylo by lepší, kdybych nebyla,“ psala podle MfD dívka z Filipín.

Velvyslanci Rychtarovi se nakonec podařilo ženě zajistit pokoj v hotelu s ochrankou a tajně pro ni poslal auto. S policií a jejím přítelem, který mezitím přicestoval do Manily, vyzvedli v hotelu její věci. „Ten člověk patří mimo společnost,“ říká pro deník velvyslanec. Internista Barták dokonce zastrašoval i jeho známostí se Schwarzenbergem. MfD opakovaně žádala Bartáka o vyjádření. „To budou nějaké novinářské kachny, naprosto nesmyslné,“ napsal pouze. Případ vyšetřuje policie.

Vydáno pod