Dvořáková: Bátora se chce svými výroky jen zviditelnit

Praha – Sobotním pochodem homosexuálů vyvrcholí pětidenní festival tolerance Prague Pride. Celá akce si vysloužila řadu protichůdných a často vyhrocených vyjádření. Rozdělila politiky především na pravé části naší politické scény. Politoložka Vladimíra Dvořáková, která byla hostem Studia 6, tvrdí, že se situace kolem festivalu homosexuálů vyhrotila jenom proto, že se tak chtějí mnozí politici zviditelnit. Dle jejích slov tohle přesně dělá krajně pravicová populistická strana. Vyhrotí nějaké téma, a získá tak pozornost médií. „Ladislav Bátora je k tomu velmi vhodný,“ dodala.

„Nemyslím si, že by šlo o další koaliční konflikt. Jde tady podle mě o zviditelnění určitého proudu nebo názorů. Předpokládám, že se za určitou dobu najde jiné téma, které bude chtít pan Bátora komentovat. Tyto ostré reakce zkrátka beru jako sondu, která má zjistit, jak se dá pracovat s médii,“ vysvětlila Dvořáková.

Podotkla navíc, že takové vyhrocení situace kolem pochodu homosexuálů nečekala. Vztah k homosexualitě je podle ní v některých ostatních evropských zemích lépe vyřešený, avšak i tak prý zůstává důležitou otázkou. I tak se ale domnívá, že by tyto země tak výrazně proti podobné akci nevystupovaly.

Rozhovor s Vladimírou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Dvořáková nevidí chybu v tom, že záštitu nad festivalem převzal Svoboda 

„V Praze se koná velmi významný festival, kterého se účastní velké množství lidí. Nevidím nejmenší důvod, proč by pravicový politik nemohl nad touto akcí převzít záštitu. Proto na rozhodnutí primátora Bohuslava Svobody nevidím vůbec nic špatného,“ dodala politoložka. Česká společnost je, dle jejích slov, velmi liberální. „Pomohla tomu i devadesátá léta, kdy se o homosexualitě hodně mluvilo. Naše pravicové strany se hlásí spíše ke konzervativismu, proto tady máme vlastně opuštěné liberální voliče. Takoví voliči tady totiž nemají žádného reprezentanta,“ řekla Dvořáková.