Nový Bor se nemůže vzpamatovat z nedělního incidentu

Nový Bor (Českolipsko) – Město Nový Bor se jen těžce vzpamatovává z nedělního útoku v jednom z místních barů. Policie dopadla jednoho ze tří podezřelých, nejmladšího člena skupiny, který se jí sám přihlásil. Incident vyvolal vlnu nevole a na pondělí odpoledne se kvůli němu na náměstí Míru v Novém Boru chystá tiché protestní setkání. Incident se odehrál v neděli v baru v Purkyňově ulici.

V provozovně mu předcházel konflikt. Obsluha prý chtěla po dvojici mladíků, kteří chtěli hrát na automatech, občanské průkazy, a ti ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a mladíka údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Ti se ale po chvíli vrátili s posilou. Sedmnáctiletý Jakub Husák se policii vpodvečer sám přihlásil. Po zbylých dvou, šestatřicetiletém Antonínu Sinu a devatenáctiletém Jakubu Žigovi se stále pátrá. „Tato romská omladina už byla v této restauraci vícekrát a hrála tam automaty. Barmanka je osobně dobře znala. Nemusela je do baru pouštět,“ tvrdí člen výboru Česko-romského občanského sdružení Štefan Gorol.  

Při útoku utrpěli zranění tři muži, dva ve věku 36 let, jeden třiatřicetiletý. Jeho poranění označili lékaři jako těžké. Dva z mužů zůstávají v českolipské nemocnici, vážněji zraněný je na jednotce intenzivní péče. Posledního lékaři propustili do domácího léčení. Při útoku muži utrpěli hlavně řezné a sečné rány. „Jakýmkoli způsobem odmítám zjednodušování nebo omlouvání masakru, který se zde v neděli po obědě stal. Domnívám se, že příčinou bylo zkratkovité a neuvážené jednání nějakého předchozího konfliktu. To ale samozřejmě není žádnou omluvou toho, co následovalo potom,“ řekl starosta města Nový Bor Jaromír Dvořák.

Dle jeho slov panuje ve městě silná protiromská nálada. „Obávám se, aby se to nezvrhlo do nějakých dalších pochodů. Každopádně trvám na tom, aby případ vyřešila policie a viníky s plnou odpovědností potrestala,“ dodal starosta.

Romové se obávají odvety extremistů

Zástupci Romů v Novém Boru vyjadřují obavy z případné akce extremistů. Uvedli to na tiskové konferenci, kterou dnes uspořádalo místní Česko-romské občanské sdružení. Ve městě se v reakci na nedávné násilí na pondělní odpoledne chystá poklidná demonstrace. Město tvrdí, že ono ani policie o žádné aktivitě extremistů v Novém Boru signály nemá.

Romové tvrdí, že krvavému incidentu předcházelo napadení jednoho z romských mladíků. To prý pak vyvolalo reakci. „Nesouhlasím s tím, co se stalo, ale nesouhlasím ani s tím, když dospělý chlap uhodí patnáctiletého chlapce,“ prohlásil předseda sdružení Štefan Gorol. Romové přivedli i svědkyni událostí, které útoku v herně předcházely, Helenu Koubovou. Ta prý viděla, jak muži mladé Romy vyhnali. „Ten člověk vyskakoval, že je špinavej, smrdí a aby opustil bar,“ prohlásila.

Policie má zatím tři z pěti útočníků z baru. Další z novoborských Romů, Dušan Gorol, prohlásil, že místní Romové útok odsuzují a chtějí spolupracovat na jeho objasnění, což ukázali už tím, že se jeden z hledaných přihlásil. Během vzrušené diskuse ale mimo jiné zaznělo i to, že útok údajně nedbale vyšetřovala policie, která prý zadrženého patnáctiletého mladíka nutila k přiznání bitím. Jednoho z mužů, kterého nyní hledá, prý měla už po činu zadržet. 

Mluvčí českolipské policie Ivana Baláková uvedla, že jsou to pro ni nové informace a z interních zdrojů je nemá. Dodala, že pokud má někdo k postupu policistů připomínky nebo podněty, má se obrátit na oddělení stížností policie v České Lípě. „Pokud má podezření na trestný čin, kterého se měl dopustit policista, pak by se měl obrátit na Inspekci Policie České republiky,“ řekla mluvčí.