Libyjské děti se v Motole podrobily operaci srdce

Praha – V Motolské nemocnici lékaři úspěšně operovali srdce třem dětem z Libye. Malí pacienti do České republiky přiletěli z povstaleckého Bengází díky humanitárnímu programu Medavac ve spolupráci s českým ministerstvem vnitra. V jejich zemi, nyní téměř odříznuté od zahraniční pomoci, bylo pro malé pacienty značně problematické se podobné operaci podrobit. Jeden z chlapců již včera odjel domů a zbylé dvě děti ještě čeká měsíční rekonvalescence.

Čeští lékaři ve spolupráci s českým ministerstvem vnitra zachránili život patnáctileté Fatmě, osmiletému Othmanovi a dvouletému Salemovi. Othman už je na cestě domů, nejmladšího Salema lékaři operovali jako posledního začátkem týdne. „Díky bohu operace dopadla dobře. Byla komplikovaná, přesto to doktoři zvládli,“ reagoval otec Salema Mohammed.

Do Motola se děti z Libye dostaly v červnu díky humanitárnímu programu Medevac. Se zdravotní péčí byl totiž v odříznutém Benghází problém. „Lékaři, kteří pečují o děti v Libyi, se snaží získat místo kdekoli na klinikách. Protože některé operace se musí udělat včas a není možné je odkládat,“ upozornil dětský kardiolog Tibor Klein.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Patnáctiletou Fatmu teď čeká třítýdenní rekonvalescence v Olivově léčebně, během které bude například jezdit na výlety. „Před operací jsem byla hodně unavená, pak jsem ještě měla vysoký tlak, ale teď už jsem v pořádku,“ dodala. Malý Salem musí ještě pár dní ležet v nemocnici. I on pak ještě pár týdnů v České republice zůstane. Po celou dobu bude o rodiny pečovat Arcidiecézní charita Praha. „Nejsou zvyklí na tu zimu, která přišla toto léto do Česka, poprvé viděli komára a najít jim vhodné oblečení taky byl těžký úkol,“ uvedla Světlana Porche vedoucí střediska migrace z Arcidiecézní charity Praha. Domů by se měly obě rodiny vracet zhruba za měsíc. Už teď se těší na svoje příbuzné, zároveň ale mají trochu obavy, jaká bude v zemi situace.

Vydáno pod