Michálek: Knetig měl shánět peníze pro ODS i v Lesích ČR

Praha - Při vyšetřování praktik spojených se získáváním peněz pro politické strany by se policie měla zaměřit i na Lesy České republiky a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Podle něj měl Knetig v Lesích ČR využívat praktiky podobné těm, které odhalila prosincová nahrávka jejich rozhovoru. Exporadce na ní popisuje, jak zmanipulovat veřejné zakázky a vyvést ze státního fondu peníze na financování Drobilovy kariéry.

„Vzhledem k tomu, že při popisu těch jednotlivých transakcí, které se měly uskutečnit v rámci Státního fondu životního prostředí, pan Knetig často odkazoval na to, že se de facto podobné praktiky již realizovaly nejen v Lesích České republiky, ale též v Podpůrném a garančním rolnickém a lesnickém fondu. Přepokládám, že policie možná i vede šetření v tomto směru a ověřuje, jestli ty způsoby jednání nebyly realizovány i v jiných společnostech.“ 

Libor Michálek loni v prosinci zveřejnil nahrávky, na kterých mu Martin Knetig popisuje, jak zmanipulovat veřejné zakázky a vyvést ze Státního fondu životního prostředí peníze na financování kariéry exministra Pavla Drobila a ODS. Drobil pak měl Michálkovi nabídnout post náměstka za to, že nahrávky zničí. Pavel Drobil se od Knetigových aktivit distancoval a vinu popírá. Policie už obvinila Martina Knetiga v související kauze z trestného činu nepřímého úplatkářství.