Češi si chtějí užít Chorvatsko nejen z lehátka

Split – Stále více českých turistů už nejezdí na Jadran jen na pláže, ale chtějí si dovolenou užít aktivně. Naštěstí pro ně nabídka nejrůznějších zážitků od Chorvatů pomalu roste. Turisté si mohou zkusit rafting, lezení, jízdu na koni nebo už tradiční potápění.

Češi vyhledávají na dovolené dobrodružství, a Chorvatům tak významně zvyšují výdělek. Třeba tříhodinový rafting na Cetyni stojí 700 korun. „Češi jsou dobří raftaři, jsou poslušní. Tvoří 70 procent naší klientely,“ říká skipper Ladislav Pivčevič. 

Osvědčená je i chorvatská cyklistika, ale také kiteboarding nebo surfování. Snad největší baštou je Chorvatsko pro potápěče. Sezóna tu začíná už v květnu a do října se instruktoři nezastaví. Pořádají se kurzy, zkušební ponory, ale i cesty pro zkušené potápěče. „Týden na Jadranu s ubytováním a deseti ponory vyjde asi na 9,5 tisíce,“ přibližuje majitel potápěčské školy Rostislav Rudolf. 

Ze všech národů je pod vodou nejvíce právě Čechů, kteří kromě chorvatských jezdí i přímo na české potápěčské základny. Na Jadranu je přibližně pět českých potápěčských základen. Ročně se tu vystřídají tisíce českých turistů.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)