V Praze končí Festival tolerance

Praha - V Praze končí pětidenní Festival tolerance, který má podpořit sexuální menšiny. V sobotu vyvrcholil takzvaným pochodem hrdosti Prague Pride 2011, kterého se zúčastnilo na pět tisíc lidí. Na dnešek pořadatelé připravili ekumenickou bohoslužbu v Kobylisích i závěrečnou akci s názvem Oslav sebe!

Hlavní město má za sebou první pochod hrdosti ve své historii. Akci, která se pravidelně koná v mnoha světových metropolích, podpořil mimo jiné i primátor Bohuslav Svoboda. Přestože se ho k opačnému postoji snažili přemluvit pražský arcibiskup Dominik Duka i prezident Václav Klaus.

Svoboda ale oběma vzkázal, že svůj názor měnit nehodlá: „Homosexuálové mezi námi žijí a nemá cenu předstírat, že tomu tak není. Navíc z duše se mi příčí dělení lidí dle jejich barvy kůže, náboženské či sexuální orientace. Takovéto dělení se v minulosti ukázalo jako více než zhoubné.“

Homosexuálům vyjádřila podporu i Navrátilová

Do následné diskuse se nakonec vložila i legendární tenistka Martina Navrátilová, která se veřejně hlásí k lesbické orientaci. Organizátorům akce v dopise vyjádřila podporu a zároveň zkritizovala výroky prezidenta: „Jsem velmi zklamaná extrémně homofobními a zpátečnickými výroky tak výjimečného a světaznalého muže. Bohužel to vypadá, že prezident Klaus to nepochopil… Doufám, že jednou se nám ale z Pražského hradu dostane podpory.“

Martina Navrátilová
Zdroj: ČT24/praguepride.com

Duhový pochod se nakonec konal, a to bez větších problémů. Ty nezpůsobily ani pravicoví radikálové, kteří na jeho účastníky čekali na Jungmannově náměstí. Omezili se jen na vulgární skandování a jeden incident s deštníkem a dýmovnicí. „Policisté během průvodu zadrželi jednoho muže pro podezření z trestného činu výtržnictví – který vhodil do průvodu dýmovnici,“ přiblížila mluvčí Policie ČR Praha Eva Kropáčová.

Gayové a lesbičky si tak svůj první Prague Pride užili se vším všudy a na Střeleckém ostrově, kam průvod po pochodu městem dorazil, slavili až do večera.

Končí Festival tolerance (zdroj: ČT24)