Provokatér Čtvrtníček s Prezidentem Vykuřpytlem šokoval

Praha – Další kontroverzní show Petra Čtvrtníčka včera v pražském Divadle Na zábradlí diváky doslova šokovala. Už název „hrdé zpěvohry“ Prezident Vykuřpytel sliboval pikantní podívanou. Čtvrtníček v ní měl reagovat na nedávné výroky prezidenta Václava Klause a jeho poradce Petra Hájka o homosexuálech. Akce tak měla korunovat včerejší pochod Prague Pride, jehož účastníkům slíbil Čtvrtníček čtyřprocentní slevu. Místo toho ale na diváky čekalo zvláštní překvapení.

Hře předcházelo hodinu a půl dlouhé čekání, kdy diváky bavila Čtvrtníčkova kapela Buzerant. Pak ale přišel šok. Místo očekávané politické satiry, o které předem nikdo nechtěl mluvit, aby moc neprozradil, jen desetiminutové chaotické nic.

Herec a hudebník Petr Čtvrtníček o cíli celého představení:

„Zahrát hezkou věc a ověřit si na tom, že se dá prodat skutečně cokoliv, pokud to médii dostane nálepku, že to je ta protihradní agitka. Já jsem si chtěl jen ověřit, že ten kulturní developping, o kterém mluvil Leoš, skutečně funguje. Nejdřív prodat, pak začít vyrábět.“

O deset minut později už ale Čtvrtníček vše vysvětloval úplně jinak, a to mnohem prozaičtěji. „Náš basák, Martin Schneider, přišel o auto, tak jsme mu chtěli uspořádat koncert, a díky médiím se nám sem podařilo dostat 250 lidí,“ dodal herec. Zájem o představení byl skutečně ohromný. Ze sálu divadla byla vyklizena sedadla, čímž jeho kapacita vzrostla. Ani tak místo téměř nestačilo. Vstupenky se prodávaly po 200 korunách a natěšené diváky nerozladilo ani to, že koncert začal s velkým zpožděním.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Diváci na představení reagovali rozporuplně. „Jo, dobrý, hlavně dobrý nápad,“ uvedl jedna z divaček. „Úplně vymatený, bez koncepce, nemělo to hlavu ani patu. Všichni čekali na nějaký vtipný narážky a nestalo se nic,“ oponoval ji však jiný nespokojený divák. Všichni očekávali, jak se Čtvrtníček k ožehavému tématu vyjádří. Další členové jeho týmu o chystané show ale příliš mluvit nechtěli. „K tomu bude takové další malé překvapení, já nechci všechno prozrazovat,“ tvrdil například herec a člen kapely Buzerant Leoš Noha.

Nejde o první recesi

Kontroverzní představení tak mělo ještě kontroverznější konec. O tom, jaký byl skutečný záměr Petra Čtvrtníčka při nastudování inscenace, se tedy může jenom spekulovat. Původně však měla být show reakcí na přehlídku Prague Pride, která vyvrcholila včerejším prvním pražským „průvodem hrdosti“ za účasti zhruba pěti tisíc lidí. Příprava pochodu vyvolala ostrou reakci konzervativních kruhů. Proti podpoře, kterou festival získal od primátora Bohuslava Svobody (ODS), se vyslovil prezident Václav Klaus. Vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za „deviantní spoluobčany“ a průvod za nátlakovou akci. Aby svou podporu zvážil, vyzval primátora také arcibiskup Dominik Duka. Svoboda uvedl, že svůj názor nezmění. Podle něj umožněním akce Praha ukazuje, že je moderním světovým městem.

Herec vtipně reagoval na mediální kauzy a aktuální události už v minulosti. Populární je parodie korupční kauzy ve fotbale nazvaná Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? z roku 2005. Když odborářský šéf Jaromír Dušek označil šéfa drah Petra Žaludu a další za homosexuály, uspořádal se skupinou Buzerant Koncert pro Žaluda.

Vydáno pod