Ctirad Mašín bude v USA pohřben s vojenskými poctami

Praha – Ctirad Mašín bude jako veterán americké armády pochován v Clevelandu se všemi vojenskými poctami. S odvoláním na Josefa Mašína to uvedl dokumentarista Martin Vadas. Pohřeb by se měl uskutečnit do deseti dnů, o přesném datu ani místu ale ještě nebylo rozhodnuto. Jednaosmdesátiletý Mašín zemřel po delší nemoci v sobotu ve Spojených státech.

„Přál si být pochován tady v Americe do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se tam nechce v žádné formě vrátit,“ řekl už v sobotu bratr Ctirada Josef Mašín. Rodina bude podle Vadase náležitosti spojené s pohřbem zařizovat zřejmě v pondělí. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o pohřeb s vojenskými poctami, může se podle něho příprava protáhnout možná až na 14 dnů.   

Účast na smutečním obřadu zatím nikdo z českých vládních špiček nepotvrdil. Premiér Petr Nečas upřesnil, že bude v prvé řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. „O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu,“ uvedl Nečasův mluvčí Jan Osúch. 

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.   

Mašínům se společně s Milanem Paumerem na začátku 50. let podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny však byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři. Případ této odbojové skupiny vyvolává kontroverze i po 60 letech, protože při jejich akcích zahynulo několik lidí. Část lidí tak žádá, aby bylo Mašínům uděleno státní vyznamenání, pro další část jsou ale vrahy.