Do pražských kopců turistům pomohou elektrokola

Praha – Cykloturistika v Praze už není jen pro mladé sportovce. Postupně totiž začínají přibývat půjčovny elektrokol. Jde tedy o kola, která cyklistům pomáhají v jízdě. V ulicích Karlína navíc vznikla testovací síť půjčovny městských kol, na která jsou turisti zvyklí z mnoha evropských měst.

Nová kola jsou řešením pro ty, kterým se nechce šlapat do kopce, ale pohled z cyklistického sedla si odepřít také nechtějí. „Dostanu se tam, kam bych si nyní už netroufl jít, a předjíždím mladé lidi do kopce. Ti se jen diví a já se cítím trochu trapně, že je předjíždím, že je podvádím, ale je to bezva,“ pochvaluje si novinku Vladimír Hlavenka. „Na kolo už bych nesedla. Mám ráda pohyb, ale ne tu těžkou práci. Když dochází energie, pomůže motor,“ potvrzuje cizinka Sheila Haugh.

Za osm hodin na elektrokole si půjčovny účtují zhruba pětistovku. Celý víkend vyjde na 1 500 korun. Kolo na pohon ujede průměrně padesát kilometrů. Pak se baterka vybije a z elektrokola se stane zcela obyčejné kolo. Půjčovny nabízejí i větší kola, například do hor. „Ty větší se hodí víc do přírody, takže lidi si je půjčují třeba, když jedou na víkend na Šumavu,“ tvrdí Jana Kefurtová z půjčovny elektrokol Prekolo.cz. Menší skládací kola si potom lidé půjčují hlavně k projížďkám po Praze.

Vlastislav Štrunc z půjčovny elektrokol Elovelo:

„Vzadu je konektor, na ten se připojí nabíječka jako na notebook a za pět hodin je baterka nabitá.“

Další pražskou novinkou jsou stojany s koly v Karlíně. Systém si poskytovatelé vypůjčili z ostatních evropských měst. Zájemci se musejí nejprve zaregistrovat na pobočce nebo přes internet a pak už jim v půjčování nic nebrání. Takzvaný „bikesharing“ stojí kolem dvaceti korun na hodinu. Zatím je kol jen dvacet. Pokud však bude o službu zájem, mohla by se rozšířit i do dalších českých měst.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

„Tu naši síť využívají jak residenti, tak turisti, a to i přesto, že si turista musí půjčit kolo v Karlíně. Objede si památky v centru Prahy a musí vrátit to kolo zpátky sem do Karlína,“ tvrdí Jan Klenka z půjčovny městských kol Homeport.cz.