Aktivisté ze Šumavy žádají odvolání Stráského

Praha - Pět desítek aktivistů, kteří měsíc blokovali kácení stromů napadených kůrovcem v šumavské lokalitě Na Ztraceném, přišlo dnes před ministerstvo životního prostředí žádat odvolání ředitele Národního parku Šumava Jana Stráského. Podle nich je ředitel nekompetentní a kácení umožnil protiprávně. Dnes se má uskutečnit na téma kůrovec jednání na Modravě. Stráský k tomu ve Studiu 6 řekl, že dnešní protesty mohou jednání negativně ovlivnit.

S ministrem Tomášem Chalupou (ODS) debatovali před budovou jeho úřadu zhruba čtvrt hodiny. Jako důkaz nelegálního postupu v národním parku přinesli ministrovi láhev s olejem do pily, kterou nechali dřevaři v chráněné zóně.

Ministr Chalupa: Stráský má mou důvěru

Chalupa zopakoval, že na 24. srpna svolal debatu nad novým zákonem o národním parku, který by měl jasně stanovit pravidla hospodaření. Aktuální situaci v lokalitě, které aktivisté říkají Ptačí potok, nechá Chalupa řešit správou parku. Stráskému už před dvěma týdny uložil, aby svolal na toto téma kulatý stůl. Jednání se uskuteční dnes večer na Modravě. Ministr dnes znovu zdůraznil, že ředitel má jeho důvěru.

Demonstraci proti kácení na Šumavě
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Stráský nicméně ve Studiu 6 poznamenal, že dnešní protesty mohou negativně ovlivnit jednání na Modravě. „Připadá mi přinejmenším podivné, že ohlášená demonstrace za mé odvolání se uskuteční několik hodin před oznámeným společným jednáním na Modravě. Přitom jsem stále zahlcován požadavky druhé strany sporu na účast dalších a dalších osob…, nedovedu si představit plodný průběh jednání k vyjasnění sporu v lokalitě Na Ztraceném, když tytéž osoby, které se domáhají jednání se mnou, činí předem kroky, aby se mnou jednat nemohly,“ prohlásil Stráský. „Organizace této akce není nijak koordinovaná s jednáním na Modravě, zorganizovali ji sami účastníci blokády. My ředitele Stráského vyzýváme k dialogu od jeho nástupu,“ reagoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Až do zásahu policie se s námi vůbec nesešel,“ dodal Bláha.

Jakub Hruška, předseda Stínové vědecké rady Národního parku Šumava:

„Lokalita Na Ztraceném, o kterou se mediálně hraje poslední tři neděle, podle našeho názoru jednoznačně patří do bezzásahové části Národního parku Šumava… Tato oblast je vpáčena do dnes už bezzásahových zón. Je zbytečné tam proti kůrovci zasahovat, protože fronta kůrovce, která postupuje směrem do vnitrozemí, je už za oblastí Ztraceného. Tím, že vykousneme tento kus lesa, tak ho otevřeme například větru, a to je škoda,“ prohlásil Hruška ve Studiu ČT24.

Na aktivisty čekaly koblihy, ti je odmítli

Chalupa byl na dnešní demonstraci připraven. Na aktivisty čekal před ministerstvem se stoly plnými kávy a koblih. Většina aktivistů však jeho pozvání odmítla s tím, ať je neuráží, že se chtějí bavit o problému. Před ministerstvo přišli lidé s transparenty „Pilou se kácí, ne chrání“, „Pokácejte Stráského, pane ministře“ a s fotografiemi velkého formátu, které zobrazují dění v ostře sledované lokalitě. Aktivisté ministrovi mimo jiné řekli, že ačkoli v pátek mělo kácení skončit, ještě v sobotu padly stovky stromů. Desítky z nich prý byly zcela zdravé.

Během víkendu správci parku i aktivisté sledovali lokalitu a vývoj kůrovce. Pokud se potvrdí, že i Na Ztraceném larvy brouka zahubili paraziti, viry a plísně jako v některých jiných místech parku, a nehrozí tedy jeho vylétnutí a zasažení dalších stromů, skončí správa i s loupáním kůry napadených stromů. O dalším postupu by se mělo rozhodnout dnes.