Protikorupční tým: Peake a 7 ministrů

Praha - Ve vládním protikorupčním výboru zasednou kromě jeho šéfky a vicepremiérky Karolíny Peake (VV) také ministři zahraničí, spravedlnosti, dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj a vnitra. Jediným členem a výkonným místopředsedou výboru, který není člen vlády, bude její náměstek, někdejší bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy Robert Vacek. Plyne to z návrhu statutu a jednacího řádu Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, který vicepremiérka předloží ve středu na jednání vlády.

Vládní protikorupční výbor navíc podle statutu může zřídit pracovní komise či sbor poradců složený z odborníků. Takové uskupení skutečně vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

Podle svého statutu vládní výbor koordinuje a vyhodnocuje otázku boje proti korupci a „na základě poznatků z této oblasti činnosti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti“.

Seznam členů Vládního výboru pro boj s korupcí:

  • Karolína Peake, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně výboru
  • Robert Vacek, výkonný místopředseda a náměstek místopředsedkyně vlády, který řídí útvar Úřadu vlády České republiky, do jehož působnosti náleží koordinace boje s korupcí
  • Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí
  • Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti
  • Pavel Dobeš, ministr dopravy
  • Miroslav Kalousek, ministr financí
  • Alexandr Vondra, ministr obrany
  • Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj
  • Jan Kubice, ministr vnitra

Jeho hlavním úkolem ale bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik, hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev, „metodicky jim pomáhá“, ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Zájem stát se členkou výboru přitom měla i předsedkyně vládní Rady vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. „Považuji boj proti korupci za významnou součást fungování a rozvoje demokratického právního státu a zajišťování realizace lidských práv a svobod, chci se na něm podílet,“ napsala v připomínkovém řízení. Odmítnuta byla s tím, že členy výboru musí být - s výjimkou výkonného místopředsedy - jen členové vlády.

Výbor se bude scházet jednou za měsíc

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jeho jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak se který člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.