Nečas: Dohnalova pozice je neobhajitelná

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se domnívá, že pozice šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala je neobhajitelná. Obvodní soud pro Prahu 7 dnes totiž Dohnalovi uložil podmíněný trest kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Dohnal se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek není pravomocný, Dohnal se odvolal.

„I přesto, že se zatím jedná o nepravomocný rozsudek, podle předsedy vlády je pozice prezidenta NKÚ Dohnala neobhajitelná,“ sdělil Nečasův mluvčí Jan Osúch. Dohnal přes svého mluvčího vzkázal, že premiérova slova nebude komentovat.

Pokud by byl Dohnal uznán vinným i odvolacím pražským městským soudem, po nabytí právní moci rozsudku by ze zákona zanikla jeho funkce prezidenta NKÚ a byl by nezpůsobilý také pro výkon funkce člena kolegia. Prezidenta NKÚ může podle zákona odvolat prezident republiky, a to na návrh sněmovny. Poslanci však mohou toto odvolání navrhnout jen ze dvou důvodů: pokud by hlava NKÚ nevykonávala svoji funkci déle než půl roku nebo na návrh Kárné komory NKÚ. „Kdybych byl nyní postaven do stejné situace, postupoval bych naprosto stejně jako v minulosti,“ řekl dnes před soudem Dohnal.

Dohnal dostal podle obžaloby na konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku úřadu. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Protože je jako šéf NKÚ zodpovědný za jeho hospodaření, chtěl podle žalobkyně zabránit kontrole a vyhnout se postihu za případné chyby. Předsedkyně senátu Jana Miklová rozsudek zdůvodnila tím, že prezidentovi NKÚ vyplývá povinnost poskytnout součinnost ze zákona o státní kontrole.