České Pandury jsou lépe vybavené, a proto i dražší

Praha - Češi mají technicky vyspělejší obrněná vozidla Pandur, než pořídila portugalská armáda. Proto jsou české stroje i dražší. Tvrdí to analýza, kterou si na základě podkladů dodaných firmou Steyr nechala vypracovat česká armáda. Ze 199 pandurů pořízených pro armádu je většina technicky velmi dobře vybavená. Oproti tomu nejdražší a technicky nejvyspělejší varianta pandurů v případě portugalské armády tvoří pouze malou část dodávky. Podle analýzy jsou navíc finanční údaje v případě českého projektu na nákup pandurů uváděny včetně dvacetiprocentní DPH, kdežto v případě portugalského nákupu jsou ceny uváděny bez daně. Češi podle materiálu dodaného Steyrem oproti Portugalcům do kontraktu zahrnuli také technickou podporu nákupu, která dohromady činí zhruba 14 procent celkové ceny zakázky.

S portugalským kontraktem na dodávku pandurů je česká smlouva často srovnávána. Češi zaplatili za 107 pandurů 14,4 miliardy korun. Portugalci nakoupili dohromady 260 kolových obrněných transportérů. Podle informací deníku Mladá fronta Dnes je v přepočtu stál jeden 35 milionů korun. Češi tak nakoupili obrněná vozidla čtyřikrát dráž než Portugalci, napsal v červenci deník s odvoláním na utajovanou smlouvu mezi portugalskou vládou a rakouskou zbrojovkou Steyr.

Podle materiálu, který Steyr vypracoval pro české ministerstvo obrany, je ale většina portugalských strojů vybavena hůře než jejich české protějšky. „Přibližně srovnatelných s vozidly pořizovanými pro českou armádu s velkým věžovým kompletem, ale nižším stupněm výbavy a softwarovým zabezpečením je pouze 32 kusů,“ uvádí analýza.

České pandury v Afghánistánu
Zdroj: www.mise.army.cz/Lada Kovářová

Všech 107 vozidel, která pořídila česká armáda, dokáže plavat. Oproti tomu má stejnou schopnost 20 portugalských strojů, tedy zhruba osm procent celkové zakázky. 99 českých pandurů je vybaveno dálkově ovládanou věží, vybavenou dvěma odpalovači raket Spike a kulometem ráže 7,62 milimetru. Stejnou věž mají oproti tomu jen dva portugalské transportéry. Z 99 finančně nejnáročnějších českých vozidel je pak 16 vybaveno dalšími optoelektrickými průzkumnými senzory a z nich osm pandurů má navíc bojové přehledové lokátory „ve finanční náročnosti několika desítek milionů korun na vozidlo, přičemž tuto variantu portugalský projekt vůbec neobsahuje,“ uvádí zpráva ministerstva.

Portugalské pandury, které jsou srovnatelné s těmi českými, zaostávají i z hlediska technických parametrů a výbavy. Nejsou obojživelné a některé vybavení mají pouze v základní úrovni - například protichemickou ochranu a soustavu brzd. Nemají také bojový informační systém ani systém detekující ozáření. České pandury do sebe navíc pojmou 11 vojáků, portugalské sedm.