Ctirada Mašína pohřbí příští středu

Cleveland – Pohřeb Ctirada Mašína se v americkém Clevelandu uskuteční příští týden ve středu. Potvrdil to bratr zesnulého Josef. Již dříve uvedl, že bojovník proti komunistickému režimu v bývalém Československu, který v tomto městě zemřel v sobotu ráno po delší nemoci, bude jako veterán americké armády pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se za český stát zúčastní velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Zda se obřadu zúčastní některý z členů vlády, zatím není jasné. Někteří o to ale projevili zájem.

„Smuteční obřad bude příští týden ve středu tady v Clevelandu. Začne ve čtyři odpoledne (22:00 SELČ),“ řekl Josef Mašín. Uvedl, že jej po bratrově úmrtí kontaktovalo několik českých politiků. Nechtěl je ale jmenovat s tím, že bude lepší, když politici svou případnou účast na pohřbu oznámí sami. Premiér Petr Nečas se již dříve vyjádřil, že účast někoho z vlády bude v první řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. „O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu,“ uvedl jeho mluvčí Jan Osúch.

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová. Mašínům se společně s Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

Někdo bratry považuje za hrdiny, někdo za vrahy

Případ skupiny kolem bratří Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře. Při jejich činnosti totiž zemřelo několik lidí. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy. Mašínové se zároveň do Česka odmítali vrátit, protože země podle nich nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. Ctirad Mašín se tak podle bratra nechtěl do Česka vrátit ani po smrti.

Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Smuteční obřad se uskuteční příští středu v pohřebním ústavu A. Ripepi & Sons nedaleko clevelandského letiště.