Věci veřejné nebudou na Dobeše tlačit kvůli odvolání Bátory

Praha - Věci veřejné nebudou na ministra školství Josefa Dobeše (VV) tlačit kvůli odvolání jeho úředníka Ladislava Bátory. Dobeš má podporu předsednictva a za Bátorou si stojí. Po jednání předsednictva to sdělil místopředseda strany Tomáš Jarolím. Podpora úředníka, jehož minulost je spojována s nacionalistickou Národní stranou, by prý ale skončila ve chvíli, kdy vystoupí s dalším kontroverzním mediálním prohlášením. Jarolím tak reagoval na nedávné Bátorovo vyjádření proti pochodu sexuálních menšin Prague Pride.

„Bátora se řešil. Zejména to, zda je, či není schopný úředník. Naši podporu má ministr Dobeš a ten si za Bátorou prozatím stojí,“ napsal Jarolím v textové zprávě. „Nicméně jsem deklaroval, že minimálně má podpora končí dalším kontroverzním mediálním vyjádřením toho pána na téma, které se nedotýká jeho práce,“ dodal s tím, že podobně to vidí i další členové předsednictva.

Personální šéf ministerstva školství a předseda konzervativní iniciativy D.O.S.T. Bátora na sebe naposledy upozornil v dopisech velvyslanci USA Normanu Eisenovi a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), ve kterých se vyjádřil o průvodu sexuálních menšin jako o akci „pořádané skupinami homosexuálů a leseb, jejichž nároky, vznášené vůči české veřejnosti, značně přesahují rámec pouhé tolerance“. Premiér Petr Nečas na to reagoval slovy, že státní úředník se nesmí chovat jako politický aktivista.

Bátoru hájí prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí. Například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovým a průvod homosexuálů také odsoudil. „Mě jen zaráží, že nikdo nežádá odvolání pana (prezidentova vicekancléře Petra) Hájka a nepozastavuje se nad vyjádřením pana (arcibiskupa Dominika) Duky,“ konstatoval Jarolím.

Bátorovi příznivci
Zdroj: ČT24

K odvolání Bátory vyzvali premiéra i senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS, ale také aktivisté a zástupci lidskoprávních organizací. Vyčítají mu například to, že se před lety účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast chválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů. Ve svých vyjádřeních se ostře vymezuje i vůči evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu. Ministr Dobeš se ale za Bátoru postavil s tím, že je to svědomitý národovec a katolík a neexistují důkazy, že by byl rasista.