Bendl: Nižší preference jsou daň za vládnutí

Praha – Občanská demokratická strana odmítá, že by jí příští rok ve volbách hrozila drtivá porážka. Psaly o tom Hospodářské noviny s odvoláním na interní průzkum, který si občanští demokrati zadali. Straně podle deníku ve většině krajů přisuzoval jen 8 procent hlasů. ODS ale tvrdí, že analýza mapovala celorepublikovou situaci, a ne krajské šance. A dodává, že její preference jsou 17 procent – tedy srovnatelné s loňskými volbami do sněmovny. Volební model je pak na úrovni 21 procent. Strana se však ohradila proti tvrzení některých médií, že jde o interní průzkum, který ukazuje možné výsledky v krajských volbách.

„Informace médií, že se průzkum týkal preferencí v krajích, jsou lživé,“ uvedl zástupce tiskového mluvčího ODS Matyáš Vitík. Podle informací Hospodářských novin měl průzkum ODS předpovědět propad v krajských volbách ve všech krajích s výjimkou Středočeského. V některých krajích měly preference ODS klesnout až na 8 procent.

„Metodika, kterou se data sbírala, je relevantní pro celostátní preference. Není tedy pravda, že by analýza obsahovala preference strany v jednotlivých krajích. Půzkumu se zúčastnilo 3 078 respondentů,“ uvedl Vitík. Dodal, že podle volebního modelu by ODS celostátně získala 21 procent hlasů a podle volebních preferencí 17 procent. ODS se tak prý pohybuje na úrovni svého výsledku ze sněmovních voleb v roce 2010 a průzkum nevybočuje z toho, co
ukazují další výzkumy veřejného mínění.

Rozhovor s Petrem Bendlem (zdroj: ČT24)

Podle poslance a bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla jsou výsledky výzkumu v nevolebním roce logickou reakcí na nepopulární rozhodnutí, která vláda musela v uplynulých měsících udělat. „Je to normální. Ten, kdo vládne, to má vždycky těžší. Zvlášť když vláda musí udělat některé nepopulární kroky, aby nezahnala Českou republiku do dluhové pasti,“ uvedl Bendl.

Výsledky průzkumu v jednotlivých krajích nepovažuje Bendl rok před volbami za výrazný problém. „Umím si představit, že některé regionální výsledky by mohly být nižší, ale do voleb zbývá ještě víc než rok a věřím, že se ODS ve výsledcích zlepší. Tento rok je z hlediska vládního rozhodování těžký a lidé to vnímají,“ uvědomuje si Bendl.

Vydáno pod