Další pokus o zákaz kouření v restauracích

Praha – Ve většině českých restaurací se možná už od příštího léta nebude smět kouřit. Šéf zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný předložil návrh, který zakazuje kouření ve všech restauračních zařízeních, do kterých mají přístup děti. „Děti nemají možnost vybrat si, kam půjdou nebo nepůjdou, a já pokládám za zcela přirozené, aby ve všech veřejných prostorách včetně restaurací byly chráněny před škodlivým tabákovým kouřem,“ zdůvodňuje svůj návrh Šťastný. Návrh má podle zjištění ČT mezi poslanci širokou podporu.

Majitelé hospod a restaurací se ale bojí, že by k nim kuřáci, kteří tvoří výraznou část hostů, přestali chodit. „Přijdeme o kšefty, je to postavený na hlavu,“ nebere si servítky spolumajitel restaurace v Českých Budějovicích Petr Scheinpflug. „Určitě by to mělo negativní vliv nejen ne mě, ale i na další hospodské,“ přitakává jeho pražský kolega Martin Kopecký. Oba se tak staví za nejčastější argument zastánců kouření v restauracích, finance.

Na druhé straně spektra stojí například Jorge Zúňiga Pavlov, majitel restaurace v centru Prahy. Ve svém podniku zakázal kouření už před dvěma a půl lety a chodí sem prý stejně hostů jako v době, kdy se tady smělo neomezeně kouřit. „Po těch dvou a půl letech je to lepší, v této lokalitě přišlo víc lidí, kteří nekouří, i rodiny s dětmi. Máme radost, že chodí více studentů, více ženských, víc holek,“ libuje si Pavlov.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Úplný zákaz kouření v restauracích platí už dnes třeba v Irsku, Velká Británii, Francii nebo Rakousku. Kouřit se nesmí ani v celé Skandinávii. A cigaretu v restauraci si člověk nesmí zapálit třeba ani v Turecku nebo v polovině států USA. „Po omezení kouření ve Spojených státech a jiných zemích je zde doklad o tom, že se snížil výskyt především karcinomu plic,“ tvrdí přednosta Onkologické kliniky VFN v Praze Luboš Petruželka.

Šéf zdravotního výboru tak chce jít ještě dál a také navrhnout s platností od roku 2014 úplný zákaz kouření v restauracích, barech a kavárnách úplně pro všechny. Šťastný argumentuje, že v Česku jen na následky pasivního kouření zemřou ročně tři tisíce lidí. Česko totiž patří v regulaci kouření mezi nejliberálnější země v Evropě a všechny snahy o jeho omezení v restauracích zatím smetla drtivá sněmovní většina.

Kouření
Zdroj: ČT24