Kubišové pomůže zaplatit soud s Vondráčkovou sbírka

Praha - Soudní výlohy ve výši 45 tisíc korun, které má zpěvačka Marta Kubišová zaplatit bývalé kolegyni ze skupiny Golden Kids Heleně Vondráčkové, uhradí díky veřejné sbírce. Tu vyhlásil aktivista Jan Šinágl. Do sbírky přispěla i řada známých lidí, například spisovatel Michal Viewegh nebo režisér Jan Hřebejk. Vondráčková zažalovala Kubišovou za údajně urážlivý výrok z roku 2009, kromě pokuty se má Kubišová také omluvit. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes (MfD).

„Předtáčela jsem tehdy pro Radiožurnál pořad k 20. výročí 17. listopadu. V rámci toho jsem odpověděla, že ke kauze Heleny se nebudu vyjadřovat. Abych se třeba něčeho nedopustila a nebyla zažalována o dva miliony korun. Teď se za to mám omluvit,“ řekla již dříve zpěvačka. Vrchní soud v Praze rozhodl v neprospěch Kubišové na konci června.

Zpěvačka ale soudní výlohy nebude muset platit ze svého. Částku se díky sbírce podařilo vybrat zhruba za měsíc. Menší částky poslali například spisovatel Michal Viewegh, režisér Jan Hřebejk, expředseda zelených Martin Bursík, socioložka Jiřina Šiklová nebo dokumetaristka Olga Sommerová. „Je absurdní, aby se Marta Kubišová musela omlouvat za jednu nevinnou větu. To není rozsudek podle běžné morálky,“ řekla deníku Sommerová.

„Jsem nesmírně vděčná všem, kteří mi vyjádřili podporu, děkuju za projev solidarity a sympatií. V současné době mi to velmi pomohlo, děkuju svým známým i těm, které osobně neznám, za jejich úžasný čin,“ sdělila MfD Kubišová.

Vondráčková se svým manželem Martinem Michalem žádala již dřív po Kubišové odškodnění 1,3 milionu korun za zrušené turné skupiny Golden Kids. Soud na jaře jejich nárok definitivně zamítl.

K uvedenému článku ze dne 17.8.2011, k němuž  ČT převzala podklady z MfD a ČTK, informujeme, že výrok Marty Kubišové: „Předtáčela jsem tehdy pro Radiožurnál pořad k 20. výročí 17. listopadu. V rámci toho jsem odpověděla, že ke kauze Heleny se nebudu vyjadřovat. Abych se třeba něčeho nedopustila a nebyla zažalovaná o dva miliony korun. Ted' se mám za to omluvit.“ a tvrzení o tom, že náklady tohoto řízení dosáhly částky 45 tisíc českých korun, jsou nepravdivé. Paní Marta Kubišová toto uvedla na pravou míru (odkaz na www.kubisova.cz) a omluvila se paní Heleně Vondráčkové a panu Martinu Michalovi, kteří omluvu přijali a celá věc je tak vyřešená.

Redakce portálu ČT24