Armáda nabízí skoro 1200 nepotřebných vozidel i další techniku

Praha – Armáda prodává nepotřebnou vojenskou techniku, zájemcům nabízí skoro 1200 vozidel, od motocyklů přes terénní vozy až po pojízdnou ženijní dílnu. Nabízenou techniku si mohou koupit firmy nebo fyzické osoby s živnostenským listem. O tom, kdo si vyřazená armádní vozidla odveze, rozhodne výše částky, kterou za jednotlivé kusy budou zájemci ochotní zaplatit. V ideálním případě chce armáda vydělat až 40 milionů korun. Nakupovat ovšem nemohou fyzické osoby, ale pouze podnikatelé. Zájemci se mohou hlásit na ministerstvu obrany do konce srpna.

Mezi nepotřebnou technikou se nacházejí motocykly, osobní a terénní auta značek Škoda, Mitsubishi nebo Jeep. Armáda chce prodat i střední a těžká silniční a terénní vozidla. K dalším nabízeným věcem patří ženijní technika, která by již v armádě nenašla využití, jeřáby, přívěsy, a dokonce i křovinořezy. Nabízené věci se nacházejí u útvarů v Novém Jičíně, Loukově, Olomouci, Ústí nad Orlicí a Kostelci nad Labem. Podle mluvčího resortu Jana Pejška pochází nepotřebná technika z dob, kdy armáda měla víc lidí a víc peněz.  

„V nabídce je i jedna skutečná lahůdka, kompletně vybavená ženijní pojízdná dílna. Její součástí je téměř nepoužívaný soustruh, fréza a další vybavení. Celá dílna je ve vynikajícím stavu,“ uvedl Ladislav Crha z ministerského Odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem. Veškerá technika se prodává bez technických průkazů, pohonných hmot a ostatních provozních kapalin.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)