Kontrola valdické věznice odhalila drogy i mobily

Praha - Ministerstvo spravedlnosti odhalilo při kontrole ve valdické věznici závažná pochybení. Někteří vězni užívali drogy, na celách se našly mobily a také se podvádělo při zaměstnávání věznů. Ministerstvo proto podalo několik trestních oznámení pro podvody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami. Funkci opouští ředitel věznice Karel Kocourek a jeho první zástupce Milan Sim. Ministerstvo chce zavést systémové změny.

Červencová kontrola, kterou ministerstvo uskutečnilo ve spolupráci s Generálním ředitelstvím vězeňské služby, zjistila „závažné porušování pravidel v oblasti zaměstnávání vězňů a dále pochybení při vnášení nedovolených předmětů do prostorů věznice“. Odběry odhalily přítomnost drog v krvi šesti z 307 vytipovaných vězňů. Na vězeňských celách se našly i mobilní telefony.

Ve věznici se podle ministerstva podvádělo při zaměstnávání vězňů, kteří mají dluhy. „Zadlužení vězňové vykazovali svůj pracovní výkon na spoluvězně, kteří dluhy nemají,“ uvedl mluvčí ministerstva Jiří Hovorka. Věznice jim tak nemohla strhávat část výdělku na úhradu dluhů. „Spoluvězeň bez dluhů pak za toto krytí dostával určité procento z pracovní odměny zadluženého,“ doplnil. Ministerstvo také prověřuje podezření z porušení pracovněprávních a služebních předpisů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ve věznici budou detektory na drogy a psi

Kromě ředitele a jeho zástupce končí ve funkci také vedoucí oddělení prevence, s nímž bylo zahájeno kázeňské řízení. Vedením věznice byl dočasně pověřen zástupce ředitele věznice Mírov Jiří Mach. Na místo ředitele bylo vypsáno výběrové řízení. Ministerstvo chystá změnu interních pracovních předpisů a jejich důslednou kontrolu. „Součástí změn bude i nákup nového detektoru drog a dvou protidrogových psů,“ uvedl mluvčí. Valdice patří k nejtěžším typům věznic v Česku. S kapacitou přes tisíc míst je zároveň jedním z největších takových zařízení v ČR.

Kontroly budou podle ministerstva spravedlnosti pokračovat i v dalších věznicích. Zaměří se hlavně na nelegální praktiky při zaměstnávání vězňů. „Naším hlavním cílem je zamezit takovým praktikám, které připravují stát nebo oběti trestných činů o peníze, které jim náleží,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Zpřísní se jednotlivé prohlídky, kontroly návštěv, které do věznic chodí a často vnášejí zakázané předměty. Změny tohoto typu bude možné realizovat v řádech týdnů,“ dodal.