Prokuratura obžalovala všech sedm lidí z kauzy ROP Severozápad

Ústí nad Labem – Státní zastupitelství obžalovalo všech sedm lidí, kteří byli stíháni v kauze ROP Severozápad – před soudem by mohli stanout už na konci léta. Čtyři lidé i nadále zůstávají ve vazbě. Obžalobu poslalo státní zastupitelství soudu dnes. „Předpokládáme, že do měsíce vypíší termín pro jednání. Ale mělo by se postupovat rychle, pokud zůstanou ti čtyři ve vazbě, je reálné předpokládat, že by se vše vyřešilo nejpozději během podzimu,“ uvedla náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová.

Ve vazbě zůstává i ředitel Úřadu regionální rady Severozápad Petr Kušnierz, který je zatím dočasně zbaven funkce. Obžaloba zahrnuje přijetí úplatku, podplácení, zneužití pravomocí úřední osoby a vydírání. Kušnierzovi hrozí 5–12 let vězení, ve výčtu paragrafů je totiž i přijímání úplatku v pozici úřední osoby a on je podle dřívějších informací jediný zatčený úředník.   

Úřad regionální rady Severozápad zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z Regionálního operačního programu. V něm je pro Ústecký a Karlovarský kraj k dispozici 19,5 miliardy korun. Úřad podpořil celkem 298 projektů za 16,5 miliardy korun. Zbylé peníze ještě bude na další projekty přidělovat. Kvůli kauze už v červenci Evropská komise celému regionu Severozápad pohrozila, že přestane v obou krajích proplácet dotace.   

Další obvinění jsou z podnikatelských kruhů. Mladá fronta Dnes v březnu napsala, že na podvodech se údajně podíleli jeden z Kušnierzových kamarádů i další společní známí. Skupina prý regionální radu připravila na smyšlených projektech o desítky milionů korun. Problémy provázely čerpání dotací i v Jihočeském a Plzeňském kraji.