Do Česka se vrací léto, týden budou třicítky

Praha – Do Česka se vrací léto, nejméně týden bude tropické počasí s teplotami kolem třicítky a jasným nebem. Ochladí se jen v sobotu. Od neděle se už ale lidé opět mohou těšit na azurové nebe a vedra šplhající k 32 stupňům. V noci a nad ránem se mohou vyskytnout mlhy, po západu slunce se ochladí na deset až 15 stupňů. V České republice přitom v posledních dnech panovalo téměř podzimní počasí s ranními mlhami a deštěm.

„Čeká nás alespoň týden letního, chvílemi dokonce až tropického počasí,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Třicítku bude rtuť teploměru atakovat od čtvrtka, letní ráz počasí doplní jasné až polojasné nebe. „Z pátku na sobotu přejde slabá studená fronta, za ní se obnoví jasné slunečné počasí,“ dodal mluvčí.

V pátek se nad českým územím proženou přeháňky a bouřky, v sobotu se sice vyjasní, ale nejvyšší denní teploty budou jen mezi 21 až 25 stupni Celsia.

Poslední čtvrtina prázdnin může alespoň částečně vynahradit mimořádně chladné a vlhké počasí července. Tehdy byla průměrná teplota o jeden stupeň Celsia nižší než dlouhodobý průměr, napršelo přitom 180 procent normálu. Pranostika přitom říká, že co červenec neuvaří, srpen nedopeče.