Exekutorská komora varuje před falešným exekutorem

Praha – Exekutorská komora ČR varuje účastníky exekučních řízení před Markem Holečkem, který se vydává za soudního exekutora. Podle tajemníka komory Petra Ustohala Holeček, respektive jeho údajný exekutorský úřad, v průběhu dnešního dne kontaktoval řadu lidí. Holeček podle webových stránek komory využívá falešných stránek exekutorského úřadu na adrese rychlyexekutor.cz a dále falešných stránek neexistující „Exekutorské unie“ na stránkách exekutorskaunie.cz. Využívá rovněž falešného razítka soudního exekutora pod dokumentem označeným jako „Poslední exekuční výzva před provedením fyzické exekuce“. Exekutorská komora už na muže podala trestní oznámení.

„Uvedená osoba není soudním exekutorem a není oprávněna činit úkony v exekučním řízení. Uvedený úřad neexistuje. Osloveným účastníkům exekučních řízení důrazně doporučujeme neplatit uvedenému subjektu žádné finanční prostředky,“ varuje komora na svých stránkách. Exekutoři vylučují, že by podvodník mohl být jejich bývalý nebo současný kolega. Tipují ho spíš na dlužníka. Měl totiž k dispozici řadu dokumentů, které se týkají exekucí, například samotnou výzvu k zaplacení.

Exekutorská komora odhaduje, že se chtěl Holeček touto cestou obohatit o stovky tisíc, možná miliony korun. Vybíral si hlavně živnostníky. Jak se ke kontaktům dostal, není zatím jasné. Mohl použít zřejmě nějaký vykradený registr firem nebo obchodní rejstřík. Podle viceprezidenta exekutorské komory Jiřího Proška se už na instituci obrátilo několik lidí, kteří falešnému exekutorovi peníze skutečně poslali.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Holeček si přitom nevybíral jen dlužníky. Více než 11 tisíc korun chtěl vylákat například i na ženě z Královéhradecka. „Byli jsme s manželem velice v šoku, protože nikomu nic nedlužíme, žádné pohledávky nikde nemáme, jsme slušní lidé,“ řekla ČT. Podvodník zkoušel obelstít i stovky lidí na Pardubicku, Vysočině nebo v okolí Frýdku-Místku. Na policii tak v průběhu dne přišly více než dvě desítky oznámení. „Lidé obdrželi běžným dopisem falešný exekuční výměr,“ doplnila mluvčí policie kraje Vysočina Dana Čírtková.

Exekutorská komora se sídlem v Brně je stavovskou organizací sdružující soudní exekutory. Členství v ní je pro všechny exekutory povinné ze zákona. Exekutor se stává jejím členem okamžikem jmenování exekutorem.