Za pád stromu, který zabil dva chlapce, úředníci nemůžou

Zlín - Krajský soud ve Zlíně potvrdil zprošťující verdikt v kauze pádu stromu, který předloni v centru krajského města zabil dva nezletilé chlapce. Okresní soud letos v únoru úředníky zlínského magistrátu osvobodil, státní zástupce se ale proti rozsudku na místě odvolal. Žaloba úředníky vinila z toho, že dostatečně nesledovali stav zeleně, která byla ve špatném stavu. Krajský soud dnes ale zopakoval, že přírodní děje nelze předvídat ani je ovlivnit.

Dlouholetý šéf odboru městské zeleně Ivo Divoký a jeho podřízení Stanislav Pospíšilík a Přemysl Vyoral podle obhajoby za neštěstí nemohou. Obvinění následků neštěstí litují, vinu za něj ale necítí. Soud dal v lednu zapravdu obhajobě a především několika znaleckým posudkům, které sice hovořily různě o stavu stromu, podle všech však nešlo běžnou kontrolou poznat špatný stav kořenů. Podle okresního soudu není nikde stanoveno, jak se mají stromy kontrolovat. Strom podle rozsudku nejevil známky poškození, spadl kvůli rozkladu kořenů. Soud neshledal, že by se tak stalo kvůli nedbalosti obžalovaných.

„Strom je živý organismus. Vypadal zdravě - jeho uhnilé kořeny ho dokázaly vyživovat, ale bohužel ne udržet. To ovšem nebylo možné zjistit kontrolou,“ konstatovala tehdy předsedkyně senátu Okresního soudu ve Zlíně Jitka Macháňová. V České republice navíc neexistuje předpis, který by určoval, jak často je stromy nutné kontrolovat. „Soud neshledal, že by k neštěstí došlo kvůli nedbalosti pracovníků magistrátu,“ doplnila.

Asi 20 metrů vysoký pajasan žláznatý se zřítil 22. ledna 2009 nedaleko zastávky MHD na několik lidí. Dva dvanáctiletí chlapci utrpěli smrtelná zranění. Podle policie z vyšetřování vyplynulo, že zaměstnanci magistrátu nepřijali včasná a dostatečná opatření, kterými měli tragickému pádu stromu předejít.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)