Policisté dopadli taxikáře, který měl okrást cizince

Praha – Pražští kriminalisté dopadli taxikáře, který ještě s dalším řidičem oloupil cizince o čtyři tisíce korun. Jednatřicetiletému Australanovi vyhrožovali, zamkli ho v autě a odvezli k bankomatu, kde peníze musel vybrat. V případě odsouzení hrozí řidiči až deset let vězení. Podle speciálního taxi týmu městských strážníků se během této turistické sezony podobných případů nepoctivých taxikářů objevuje neobvykle mnoho.

K incidentu došlo koncem května. Ve Žlutých lázních nasedl o půlnoci Australan do taxíku a nechal se odvézt před hotel v Mozartově ulici v Praze 5. „V autě seděl vedle řidiče druhý muž. Když zastavili před hotelem, taxikář požadoval po zákazníkovi 3 000 korun. Ten s tak předraženou částkou nesouhlasil a odmítl ji zaplatit. Řidičův spolujezdec pak začal cizinci hrozit zaťatou pěstí,“ uvedla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. 

Zákazník chtěl z auta vystoupit, ale taxikář vůz uzamkl, aby cizinec nemohl utéct. "Při opakovaném vyhrožování z obavy o svůj život přistoupil na požadavky obou mužů. Proto jej odvezli k bankomatu, kde poškozený vybral ze svého účtu čtyři tisíce. S pěnezi pak lupiči ujeli, dodala mluvčí. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Kriminalisté následně prověřili asi 200 řidičů taxislužby a hodiny záběrů z průmyslových kamer, nakonec se jim ale podařilo zjistit, o jaké vozidlo se jednalo a kdo ho řídil. Včera pak řidiče taxíku zadrželi a následně obvinili z trestného činu loupeže. Třiadvacetiletý taxikář se přiznal, že během jízdy měnil na taxametru sazby, a to až na 300 korun za kilometr. Podle kriminalistů je velmi pravděpodobné, že stejně okradených cizinců je mnohem víc. 

Praha bojuje s nepoctivými taxikáři už dlouhou dobu, poslední čtyři roky funguje u městské policie speciální skupina Taxi. Pověst taxikářů se prý sice zlepšila, ti nepoctiví ale ještě přitvrdili. Většinou se specializují na cizince, kteří se už na policii neobrátí, ale své špatné zkušenosti zveřejní v turistických průvodcích o Praze.