Díky elektronickým aukcím ušetřily nemocnice zhruba 10 procent

Praha – Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) ušetřily fakultní nemocnice díky elektronickým aukcím v průměru deset procent nákladů. Aukce využívají nemocnice při nákupu léků, zdravotnického materiálu i přístojů. „Oproti předchozím obdobím, kdy byly tyto nástroje postupně nasazovány, jsou patrné jasné výsledky a je jasně vidět, že celý systém umožňuje trvalé snižování nákladů. To je nyní v období stále přetrvávající ekonomické krize pro celý zdravotnický sektor velkým přínosem,“ podotkl ministr. Heger také dementoval zprávy z některých médií, že ve zdravotnictví nebudou peníze na zvýšení platů - v příštím roce prý vzrostou platy lékařů i sester o deset procent.

Nemocnice začaly využívat elektronických aukcí ve větší míře s příchodem ekonomické krize. Požadavky zveřejňují na internetu s přesným zadáním podmínek a následně si z nabídek vybírají. Například v pražské Všeobecné fakultní nemocnici bylo od ledna do srpna na 89 výběrových řízení s využitím elektronické aukce s celkovou úsporou oproti předpokládané hodnotě téměř 26 milionů korun, což je necelých deset procent.   

Ve Fakultní nemocnici Ostrava bylo od roku 2006 na 338 elektronických aukcí v celkové hodnotě 716 milionů korun a s průměrnou úsporou 11,5 procenta. Ve Fakultní nemocnici Plzeň se loni podařilo u speciálního zdravotnického materiálu uspořit díky elektronickým aukcím přes 29 milionů korun, to je téměř 13 procent ceny zakázky. 

Vstup Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů přitom tvoří zhruba třetinu výdajů nemocnic. Ministerstvo také připravuje ceník referenčních cen, který má nemocnicím při nákupech pomáhat - budou totiž vědět, za kolik se běžně daný lék, materiál či přístroj v Česku nakupuje. Dostanou tak vodítko pro vyjednání ceny.   

Elektronické aukce či rozdělování výběrových řízení do menších celků mají podle ministra omezit korupci. Ta podle Transparency International bere zdravotnictví ročně přes 27 miliard korun, resort spotřebuje 280 miliard. Protikorupční strategie ve zdravotnictví platí od 1. února. Mimo jiné omezuje kongresovou turistiku lékařů za peníze firem.