Policie bude mít opět právo na výpisy hovorů

Praha - Policie si bude moci opět vyžádat po telefonních operátorech výpisy hovorů. Podmínky ale mají být mnohem přísnější, než tomu bylo dříve. Zákon totiž stanoví trestné činy, u kterých to bude možné a kriminalisté budou muset navíc prokázat, že informace nemohou sehnat jiným způsobem. Informaci přinesl deník Právo.

S novými pravidly počítá novela zákona o elektronických komunikacích, kterou dokončilo ministerstvo vnitra. Ta reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, jenž v květnu konstatoval, že policie získávání telefonních výpisů nadužívá a tento institut prolamující právo na soukromí zrušil.

Podle novely budou mít operátoři povinnost uchovaná data řádně zabezpečit proti zneužití a také bude přesně určeno, že data se mají uchovávat po dobu šesti měsíců. „Novela trestního řádu omezuje možnost vyžadovat provozní a lokalizační údaje jen pro účely trestního řízení vedeného pro úmyslný trestní čin s horní hranicí trestní sazby nejméně tři roky,“ řekl deníku mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Policie loni žádala o údaje 86 tisíc čísel

Loni si policie podle dřívějšího vyjádření svého šéfa Petra Lessyho vyžádala údaje 86 000 telefonních čísel, tento počet se týkal necelých 11 000 vyšetřovaných případů. Podle policejního prezidenta je vysoký počet čísel dán tím, že podezřelí mají často několik mobilních telefonů a SIM karet, které často mění.

Zákon také vyjmenovává trestné činy, které by policie bez možnosti získat výpis hovorů nebyla schopna vyšetřit. Patří tam například nebezpečné vyhrožování a pronásledování, šíření poplašné zprávy nebo podněcování k trestnému činu. Podle Nováka je důležitou změnou i to, že získání výpisů má být použito jen v případě, že sledovaného cíle nemůže kriminalista dosáhnout jiným způsobem, jenž by méně narušoval soukromí. Žádost bude muset navíc policie podávat prostřednictvím státního zástupce.

Vydáno pod