Aktivisté budou blokovat kácení na Šumavě i v září

Praha  - Počátkem září, kdy vyprší dvoutýdenní pauza v kácení, budou aktivisté připraveni opět blokovat dřevorubce v šumavské lokalitě Na Ztraceném. Na místě i teď zůstávají pěti až desetičlenné hlídky, které kontrolují, zda se opravdu nekácí. Aktivisti také monitorují výsledky třítýdenního kácení, kterému ani svými těly nezabránili. Označeno ke kácení zůstává na místě  1 000 až 2 000 stromů, což aktivisté považují za své vítězství.

„Celkem se na blokádě vystřídalo na 500 lidí, šlo o výkvět národa, většinou studenty, nejen přírodovědeckých oborů,“ uvedl mluvčí blokády Mojmír Vlašín. Je přesvědčen, že aktivisté budou opět v případě nutnosti schopni stromy bránit, i když v září začne škola. Většina vysokých škol výuku zahajuje ale až koncem září. Při blokádě bylo průměrně v lese 30 až 100 lidí denně. S tak vysokou účastí nebudou moct organizátoři blokády v září počítat, desítky dobrovolníků ale dorazí, myslí si Vlašín.

Dvoutýdenní pauzu v kácení oznámila správa parku, aktivisté jí ale nedůvěřují, proto situaci stále kontrolují na místě.

Celkem podle statistiky Hnutí Duha bylo v lokalitě Ptačího potoka o rozhoze 280 hektarů pokáceno 32,2 hektaru lesa, někde vznikly holiny, zničeno bylo veškeré přirozené zmlazení lesa. „Celá generace nového lesa,“ uvedl Jaromír Bláha ze sdružení. Poznamenal také, že mezi naposled vykácenými stromy jich byla čtvrtina zdravá.

Další postup aktivistů bude záviset na rozhodnutí správy parku. Zastánci bezzásahového režimu v nejcennějších partiích Šumavy se chtějí se zúčastnit příští týden diskuse, kterou na téma nového zákona o parku svolal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Pozvání ale zatím nedostali.

Pokračovat budou aktivisté také ve sledování soudních sporů a vyřizování správních podání, která v souvislosti s blokádou padla. Stále požadují odvolání ředitele parku Jana Stráského, který je podle nich nekompetentní a úmyslně park svými rozhodnutími poškozuje.

V pondělí aktivisté se Stráským usedli k jednomu stolu přímo na Modravě. Dvouhodinové jednání ale nepřineslo žádnou zásadní shodu. Obě strany se alespoň dohodly na vzájemné výměně informací. Stráský po jednání zopakoval, že park bude pokračovat v zásazích podle plánu. Pokud se ukáže, že viry v lokalitě masivně kůrovce zahubily, je zbytečné dál v zásazích pokračovat, uvedl.

Jedním z výstupů pondělního setkání byla také dohoda o vyslání společného týmu aktivistů a představitelů parku do sporné lokality. Dnes se zástupci obou stran dohodli na tom, že se tam společně vydají v úterý. Odborníci obou stran se především pokusí zjistit, do jaké míry napadli kůrovce v dosud stojících stromech Na Ztraceném viry a parazité, kteří je hubí. Aktivisté také chtějí přímo na místě ukázat zástupcům parku stromy, které byly pokáceny, přestože byly úplně zdravé a bez kůrovce.