ČSSD volá po zveřejnění platů vysokých úředníků, sama je však tají

Praha – Veřejnost se stále nemůže dostat k informacím o tom, kolik peněz berou vysocí úředníci. Za zveřejnění se tentokrát postavili i sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří jsou toho názoru, že úřednické příjmy by měly být k nahlédnutí každému. Na jejich straně je i Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že příjmy pracovníků placených z veřejných peněz nesmí být tajné. Krajské úřady však informace poskytnout odmítly, napsaly čtvrteční Hospodářské noviny.

Krajští hejtmani požadují zveřejnění platů nejvyšších úředníků, zároveň však upozorňují, že na svých úřadech tak učinit nemohou. Dostali by se pak prý do rozporu se svými zaměstnanci. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek si například myslí, že příjmy úředníků by měly být bez výjimek veřejné. Jeho kraj však informace o mzdách neposkytl. „Zařazení konkrétní osoby do platového stupně a platové třídy, z níž by byla odvoditelná výše platu, stejně tak jako výše případných odměn, je nutné požadovat za osobní údaj,“ řekl Hospodářským novinám (HN) mluvčí kraje Jiří Kliment.

Hašek tvrdí, že do rozhodnutí krajských právníků mluvit nemůže s tím, že by zneužil svou funkci. „Jako poslanec rád podpořím úpravu zákonů, která umožní maximální informovanost,“ uvedl však pro HN. Se stejným problémem se potýká i plzeňská hejtmanka Milada Emmerová, která by sice také ocenila zveřejňování platů, kraj ovšem jejich nezveřejnění vysvětluje tím, že se bojí žalob zaměstnanců.

Většinová odpověď úřadů byla, že rozhodnutí Nejvyššího správního soudu sice znají, ale nesouhlasí s ním a nehodlají ho respektovat. Podobně informace tají například Úřad vlády, ministerstvo financí nebo Lesy ČR. Platy odkrylo pouze ministerstvo spravedlnosti, což okamžitě přineslo zajímavé informace. Ukázalo se například, jak úřednická ministryně Daniela Kovářová vyplácela na odměnách statisíce měsíčně, po jejím odchodu odměny dramaticky klesly.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc interpeloval ve sněmovně, aby ministři odkryli výši platů svých podřízených. „Veřejnost má právo na informace z vyšších sfér – tedy i z hejtmanství,“ je přesvědčen. ČSSD se tak nachází v paradoxní situaci. Přestože navenek volá po uveřejnění platů úředníků, ti to většinou zásadně odmítají.

  • Jeroným Tejc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235089.jpg
  • Milada Emmerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1933/193300.jpg
  • Daniela Kovářová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2155/215416.jpg
  • Jednání Asociace krajů ČR autor: Břetislav Fiala, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2667/266660.jpg