Je Bátora jen zastírací manévr? Nesmysl, tvrdí Drábek

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ve Studiu ČT24 popřel, že by spor o úředníka ministerstva školství Ladislava Bátoru byl záminkou k odložení zdanění hazardu, jak to tvrdí šéf VV Radek John. Předseda nejmenší vládní strany v rozhovoru pro iDnes.cz řekl, že celá kauza je jen zastíracím manévrem, aby vláda příští týden neschválila daňovou reformu a nestihlo se od příštího roku zdanění hazardu. Premiér Petr Nečas (ODS) chce vše probrat s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, až se vrátí z dovolené, i se zástupci VV a TOP 09. Situace se vyhrotila poté, co se Bátora nelichotivě vyjádřil na Schwarzenbergovu adresu. Premiér také žádá od ministra školství Josefa Dobeše (VV), který se za Bátoru postavil, jasné distancování od věci.

„Je to naprostý nesmysl,“ řekl Drábek ve Studiu ČT24 s tím, že na projednání daňových zákonů je dostatečná časová rezerva. Podle něj není ani zablokováno jednání kabinetu. „To, že se pět ministrů ze 16 odmítne zúčastnit osobně jednání vlády, to vůbec neznamená, že vláda nemůže normálně pracovat. Ministři pracují dále,“ dodal. 

Věci veřejné tvrdí, že kauza je jen zastírací manévr

„Příští týden na vládě se má projednávat daňová reforma, její součástí má být zdanění hazardu od příštího roku. Pokud to vláda nestihne projednat už příští středu, tak zdanění hazardu se nestihne od začátku roku 2012 a do státní pokladny nepřijde sedm miliard korun a pan ministr Kalousek jistě bude uplatňovat nějaké další škrty pro občany této země,“ řekl serveru iDnes.cz předseda VV Radek John.

Celý spor vyvolalo vyjádření personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory. Ten se na Facebooku vyjádřil o ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) jako o „starém chudáčkovi“. To rozhořčilo TOP 09 natolik, že její ministři opustili včerejší jednání vlády s tím, že se ke stolu nevrátí, dokud ministr školství Josef Dobeš Bátoru neodvolá, nebo sám neodejde. Samotný Schwarzenberg je momentálně na dovolené až do 28. srpna. Bátorovými slovy se ale dotčen necítí.

Nečas: je neúnosné, aby spor o úředníka blokoval vládu

Premiér Petr Nečas (ODS) žádal po Dobešovi omluvu. Ministr tak učinil, odvolávat Bátoru ale nebude a sám neodejde. Premiér dnes řekl, že chce věc projednat s ministrem Schwarzenbergem, až se vrátí z dovolené. „Omluvu ministra Josefa Dobeše ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi beru na vědomí. Byla naprosto nezbytná. Nutné je však, aby se pan ministr Dobeš od výroků pana Bátory jednoznačně distancoval. Můj názor na působení pana Bátory ve vysokých pozicích státní správy se nemění,“ uvedl premiér. Zdůraznil, že vládu čeká projednávání důležitých reforem a schvalování státního rozpočtu. „Považuji za neúnosné, aby spor o jednoho subalterního úředníka blokoval činnost celé vlády,“ uvedl. 

Ministr Drábek dnes zopakoval, že TOP 09 Bátorovo chování vadí a chtějí jeho odvolání ze současné funkce. Poukázal také na to, že jde o úředníka ministerstva školství. „Takovýto postup nastavuje laťku pro chování ve státní správě, jedná se nám o to, že tak, jak se zachoval ministr školství, tak říká, takové chování je normální, a zvláště u ministra školství je to něco nepochopitelného,“ prohlásil Drábek. „Nikdo tady nechce, aby pan Dobeš propouštěl pana Bátoru, ale takový člověk nemůže vykonávat vrcholnou manažerskou funkci,“ dodal. 

Kalousek: Pokud mohou úředníci urážet ústavní činitele, vláda nemá smysl

Podle Kalouska ale nejde o spor „o jednoho subalterního úředníka“. „Celá záležitost se týká otázky, zda je možné zneužívat státní správu pro pronikání extremistických názorů a zda mohou zástupci státní správy urážet ústavní činitele. Pokud to možné je, existence takové vlády nemá smysl,“ uvedl. Podotkl přitom, že TOP 09 premiéra i ministra školství dlouhodobě upozorňovala na neudržitelnost této situace, ani jeden z nich ji ale nechtěl řešit. Případné koaliční schůzky jsou politici největší vládní strany ochotni zúčastnit se, nehodlají ale podle Kalouska vést diskusi o tom, co je pro úředníky přípustné a co ne. 

Zaorálek: Obsurkní úředník má pozici, jakou nikdy nikdo neměl

K věci se vyjádřila i opoziční ČSSD. „Představa, že personální politiku ministerstva školství řídí člověk, který zároveň přednáší na schůzkách neonacistů nebo posílá vzkazy a stanoviska americkému velvyslanci a sděluje mu, co si má myslet o pochodu homosexuálů Prahou, to jsou věci, které se tady ještě nestaly. Naprosto obskurní postava se zřejmě díky existenci obskurní strany Věci veřejné dostává na scénu v pozici, do které se tady z administrativy nikdo nikdy nedostal,“ pustil se do Bátory místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

ČSSD chce řešit Bátoru na půdě sněmovny

Zaorálek nevyloučil, že pokud bude situace kolem Bátory paralyzovat vládu, bude sociální demokracie hledat způsob, jak toto téma učinit předmětem veřejné debaty. Situace by se tak mohla probírat i na půdě Poslanecké sněmovny. Nevyloučil ani případné hlasování o nedůvěře vládě. Později vystoupil na brífinku i šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Ten se domnívá, že Bátora využívá svou pozici úředníka na ministerstvu k tomu, aby získal větší mediální pozornost pro své kontroverzní názory. Sobotka potvrdil, že ČSSD bude chtít jednat o Bátorovi na nadcházející schůzi sněmovny.  Pokud by se jí tento bod nepodařilo do programu prosadit, svolá k tématu mimořádnou schůzi poslanců, dodal Sobotka. 

Vydáno pod