Inspekce prověří postup policistů, kteří zasahovali v Novém Boru

Nový Bor – Postup policistů, kteří zasahovali při brutálním útoku mačetami na hosty v baru v Novém Boru, prověří inspekce. Podle internetového Deniku.cz nařídil krajský policejní ředitel zmapovat postup policistů minutu po minutě. Už bezprostředně po incidentu si totiž hosté baru stěžovali, že na zásah městských strážníků i státní policie čekali přes deset minut.

Postup policistů kritizovali před týdnem i Romové. Dušan Gorol z místního Česko-romského občanského sdružení obvinil policisty, že bezprostředně po útoku zadrželi jednoho z útočníků Antonína Sinu, který jim ale utekl. Po šestatřicetiletém muži policie stále pátrá stejně jako po devatenáctiletém Jakubu Žigovi. Další tři útočníci jsou ve vazbě a za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví spáchané formou spolupachatelství jim hrozí až 12 let vězení.   

Brutální útok Romů se odehrál v neděli 7. srpna odpoledne v baru v Purkyňově ulici po konfliktu mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu.   

Podle místních šlo o rasově motivovaný útok. „Tak jsme to bílejm hlavám nandali,“ říká na záznamu z kamer v baru jeden z útočníků s mačetou. Na internetu se proto stále častěji objevují výhrůžky a výzvy k likvidaci Romů či jejich vystěhování. Ani deset dní po incidentu vášně ve dvanáctitisícovém městě neutichají. Ke klidu, míru, toleranci a společnému soužití vyzývá lidi na novoborsku Romská hospodářská rada ČR, podle níž byla událost jen neadekvátním zkratkovitým jednáním, které se neděje běžně. „Nesmírně se omlouváme za celý incident poškozeným a jejich rodinám a občanům Nového Boru a širokého okolí,“ uvádí se v tiskovém prohlášení.