Kubice dostane pro policisty a hasiče o 900 milionů víc

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice dnes po předchozím souhlasu premiéra Petra Nečase (ODS) vyjednal pro policisty a hasiče na provozní výdaje u ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) navýšení rozpočtu pro příští rok o 900 milionů korun. O 700 milionů korun bude v příštím roce navýšena částka určená na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby. Určena bude zejména na výdaje pořádkové, dopravní a kriminální policie. Rozpočet hasičů získá navíc 200 milionů korun.

„Jak jsem již několikrát v minulosti deklaroval, mojí absolutní prioritou je oblast přímého výkonu služby policie a hasičů, tedy oblast, která se bezprostředně dotýká zajišťování bezpečnosti občanů,“ vzkázal přes svého mluvčího Kubice. Pokud by totiž podle něj hasiči a policisté neměli dostatek prostředků na benzin a nejnutnější vybavení, těžko by mohli vykonávat své základní poslání.

Ministerstvo vnitra letos hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 50,83 miliardy korun, návrh rozpočtu na příští rok počítá se zhruba 52,12 miliardy korun bez prostředků EU. Původní návrh rozpočtu z dílny ministerstva financí kvůli navýšení důchodů a dalších sociálních dávek počítal se zvýšením, s prostředky na výzkum a vývoj mělo jít o nárůst o 820 milionů korun. Na druhou stranu ale návrh krátil 426 milionů na provozních výdajích a investicích, takže skutečné navýšení bylo 394 milionů korun. Nyní to je asi 1,3 miliardy korun.

Při sestavování rozpočtu na příští rok podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka původně chybělo 1,85 miliardy. Bylo tedy rozhodnuto, že se chybějící peníze převedou z oblasti mzdových prostředků. Rozpočet policie se tak podle ministerstva bude muset snížit o zhruba 1,37 miliardy korun, rozpočet hasičského sboru o asi 306,5 milionu korun a rozpočet centrálního úřadu a jím zřizovaných organizací o asi 172 milionů korun.

S odchody zaměstnanců a příslušníků ministerstvo stále počítá

Část z nich chce vnitro podle Nováka uspořit přirozenými odchody policistů a zrušením některých míst občanských zaměstnanců na jejich mzdových výdajích, ale i snížením rozpočtu na peněžité dary, 306 milionů korun chce vnitro uspořit z rozpočtu hasičů. Sbor přijde přibližně o 354 tabulkových míst, která se neobsadí po odchodech příslušníků a občanských zaměstnanců v letošním a případně i příštím roce. Tím se podle úřadu ušetří 167 milionů korun.

Hasiči
Zdroj: ČT24


Aby se zachovala současná výše průměrného platu ve sboru, budou muset podle původního návrhu také poklesnout prostředky na provoz a investice o 104 milionů korun, o 35 milionů se pak sníží rozpočet na kázeňské odměny. Nyní se však situace trochu změnila. Rozpočet policie bude navýšen o 700 milionů korun určených však pouze na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby, tedy například na nákup benzinu či nafty. Sloužit mají zejména na výdaje pořádkové, dopravní a kriminální policie. Rozpočet hasičů získá navíc 200 milionů korun také pouze na provoz v přímém výkonu služby. S odchody zaměstnanců a příslušníků tak ministerstvo stále počítá.