Muž předstíral smrt, aby unikl spravedlnosti, a teď chce odškodné

Praha – Jako příběh vystřižený z románu britské spisovatelky Agathy Christie je husarský kousek Petra Žižky, který se nechal pohřbít kvůli tomu, aby nemusel do vězení. O jeho případu už Reportéři ČT informovali před dvěma lety a nyní vyplynulo na povrch, že trik, jak uniknout spravedlnosti, skutečně vyšel, ba dokonce má i pokračování. Petr Žižka totiž nyní po státu požaduje zhruba čtvrt milionu korun odškodné.

Kuriózní příběh Petra Žižky z Králík začal před čtrnácti lety, tedy v roce 1997. Žižka ještě s dalšími svými pěti kamarády vykrádali byty, což se jim úspěšně dařilo po několik let, a způsobili tím škodu, která přesahovala částku 1,6 milionu korun. Policii se podařilo skupinku vypátrat, objasnit celý případ a všichni pachatelé byli odsouzeni. Žižka byl Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen k trestu odnětí svobody v délce trvání sedmi let a šesti měsíců.

Žižka se proti rozsudku odvolal, ale na rozhodnutí Vrchního soudu nečekal a uprchl. Vrchní soud jeho odvolání zamítnul a potvrdil rozsudek krajského soudu. Rozsudek nabyl právní moci, a protože Žižka do věznice nenastoupil, bylo po něm vyhlášeno pátrání. Krátce na to ale přišel z Itálie úmrtní list. „Italskými úřady byl prohlášen za mrtvého, byl vydán úmrtní list a byl zaslán do České republiky, v tu chvíli dodání do výkonu trestu už bylo bezpředmětné,“ popsala situaci v roce 2009 mluvčí Kriminální policie Pavla Kopecká.

Žižka po návratu do Čech potkal někoho, kdo ho později udal 

Trestní stíhání bylo tedy zastaveno. Žižka si tak mohl inkognito žít někde jinde, ale to zřejmě nedokázal. Odletěl do Ameriky a po čase se vrátil do Česka. Právě návrat do vlasti byl ale osudný. Tedy alespoň částečně. Před dvěma lety totiž zavolal na polici anonym. Takzvaní lovci lebek, útvar cíleného pátrání, se po 12 letech znovu pustili do práce a zjistili, že Petr Žižka nejen žije, ale dokonce i podniká v jižních Čechách.

Usilovná práce police se vyplatila v momentě, kdy se jim pomocí léčky podařilo Žižku usvědčit a opět zatknout. Vypadalo to, že zatčením kuriózní příběh Petra Žižky skončí a odsouzený zloděj si konečně odsedí svůj trest. Jenže Žižka se proti rozsudku odvolal k Vrchnímu soudu a ten Žižku odsoudil na čtyři roky. Jinými slovy, čas a změny v zákonech Žižkovi pomohly k tomu, že byl trest nakonec nižší. Přesto se znovu odvolal a Nejvyšší soud vrátil věc k projednání Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten dospěl k závěru, že trestnost činu Žižky již zanikla, neboť činů se měl dopustit v roce 1994 a promlčecí lhůta činí pět let.

Po třech týdnech sledování si kriminalisté byli jisti, že jde opravdu o Petra Žižku

Soudce znovu vydal zatykač, a aby vše proběhlo hladce, lovci lebek vymysleli fintu. „Vysvětlili mu, že v jeho firmě byl zaměstnán údajně nějaký člověk a že by byli rádi, kdyby se kouknul na několik fotografií, jestli toho člověka poznává. Sedli si s ním v bistru, kde si povídali, předložili mu fotografie, a když Žižka došel na svoji vlastní fotografii, tak úplně ztuhnul, byl úplně mimo a okamžitě se přiznal na místě,“ popisuje léčku vedoucí odboru pátrání Kriminální policie Božena Nosková.

Unikl spravedlnosti a nyní chce odškodné

Petr Žižka ale na svobodě nezahálí. Uvažuje o žalobě na český stát a požaduje odškodnění. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Palečkové požaduje Žižka po státu zhruba čtvrt milionu korun. Sto tisíc je za nemajetkovou, tedy psychickou újmu a zbylé peníze tvoří ušlý zisk a náhrady nákladů řízení.

Tereza Palečková, mluvčí ministerstva spravedlnosti

„Pan Žižka tvrdí, že mu tato psychická újma vznikla tím, že byl držen odloučeně od své rodiny po dobu 282 dní, a také tím, že byl medializován ve všech sdělovacích prostředcích, včetně televize, jako zločinec, který byl konečně dostižen a zajištěn.“

Člověk, který se vyhnul vězení, klamal úřady, předstíral svoji vlastní smrt a v Česku vystupoval pod falešným jménem, nicméně souzen už nebude a ministerstvo spravedlnosti má nyní na rozhodnutí o odškodnění šestiměsíční lhůtu. Pokud stát nevyplatí odškodné v požadované výši, Žižka může stát žalovat.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)
Vydáno pod