Praha odpustí lidem dluhy za hroby

Praha - Pražský magistrát se chystá odpustit dluhy neplatičům za pohřbívací místa. Na pražských hřbitovech je totiž víc jak 26 tisíc nezaplacených míst. Městu tak uniká každý rok přes sto milionů korun. Magistrát se proto rozhodl vyjít vstříc lidem, kteří na zaplacení dluhu nemají. Pokud budou chtít, příslušenství hrobu, které mezitím propadlo město, si mohou odkoupit za symbolickou jednu korunu. Podmínkou ale je, že si zároveň takové místo za standardních podmínek pronajmou na dalších deset let. Informaci přinesl deník E15.

Město navíc zjistí, o jaká místa už lidé zájem nemají

Na pražských hřbitovech a urnových hájích je přesně 26.334 nezaplacených pohřbívacích míst. Magistrát proto přišel s tím, že od listopadu až do poloviny příštího roku dluhy lidem odpustí. Právě v tomto období si bude možné příslušenství hrobu odkoupit. „U některých lidí může být dluh z minulého období skutečně finančně neřešitelný a odpuštění dlužné částky jim pomůže,“ řekl deníku radní Petr Dolínek. Magistrát tak navíc zjistí, o jaká místa se už nikdo nechce starat, a bude je moci nabízet.

Pokud někdo nevyužije nabídku města ve stanovené lhůtě, bude pak moci v případě zájmu odkoupit hrobové zařízení od města za cenu danou soudním znalcem v oboru kamenictví.

Pražský magistrát se stará o vzhled 29 hřbitovů a dvou urnových hájů. Do jejich oprav a údržby vložila Praha za uplynulých deset let téměř půl miliardy korun. „V rámci přípravy rozpočtu na rok 2012 se jedná zhruba o sedmdesát milionů korun na údržbu a nemalá částka je vyčleněna i na investice. Konkrétní výši této investice budeme znát po schválení rozpočtu na rok 2012. Doufám, že to bude několik desítek milionů, protože je pražské hřbitovy zoufale potřebují,“ sdělil deníku Dolínek.

Magistrát plánuje například dokončit opravu havarijní zdi na vokovickém hřbitově nebo opravu evangelického hřbitova tak, aby mohl být opět otevřen pro veřejnost. Rekonstrukci potřebuje také kaple na Malvazinkách.

Vydáno pod