Východní Čechy a Moravu zasáhnou silné bouřky

Praha - Nad východními Čechami a Moravou se dnes proženou silné bouřky s kroupami a nárazovým větrem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu. V sobotu už bude jasno, zároveň se však ochladí až o deset stupňů. V následujících dnech ale budou panovat tropická vedra, rtuť teploměru vyšplhá nad třicítku.

Celou Moravu, ale také Kraj Vysočina, Pardubický a Královéhradecký kraj dnes zasáhnou silné bouřky. Výstraha platí do 23:00. „V bouřkách se ojediněle vyskytnou nárazy větru 70 až 90 kilometrů za hodinu, ojediněle se vyskytnou i kroupy,“ varoval ČHMÚ. Bouřky už dnes potrápily další části České republiky, mimo jiné střední Čechy a Prahu.

Bouřlivé počasí doplní teploty až kolem 32 stupňů Celsia, vedra mají s výjimkou soboty pokračovat až do příštího týdne. V sobotu se budou teploty pohybovat nejvýše mezi 21 až 25 stupni. „V příštím týdnu nás čekají denní maximální teploty přes 30 stupňů Celsia a zpočátku i velmi suchý vzduch beze srážek. Až ve druhé polovině týdne budou místy, hlavně na západě ČR, také bouřky,“ sdělil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Tropické počasí bude panovat nejméně sedm dní.

Bouřky už dnes potrápily další části České republiky, mimo jiné střední Čechy a Prahu. V hlavním městě museli hasiči odstranit spadlý strom v Praze 10 a Praze 4. Odčerpali také vodu, která bránila ve sjezdu ze Strakonické ulice na rychlostní komunikaci R1. Projet se nedalo ani po silnicích v Kralupech nad Vltavou a v Cítově na Mělnicku, hasiči museli laguny odčerpat.

Ve Mšeně na Mělnicku uhodil blesk do rodinného domu, nezapálil jej a nikoho nezranil. Podle hasičů, kteří celý dům zkontrolovali, se jednalo o kulový blesk. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, které likvidovali například v Hořovicích na Berounsku, v obci Domousnice na Mladoboleslavsku nebo v Tekově v okrese Praha-východ.

Vydáno pod