Heger chce přidat nemocnicím kvůli DPH 5 miliard

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce přidat nemocnicím až pět miliard korun, aby jim kompenzoval lednové zvýšení DPH z deseti na čtrnáct procent. Heger to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Ministr počítá s tím, že příští rok vybere o dvě miliardy více na pojistném. Zbylé tři miliardy mají jít z rezerv pojišťoven. Ty se ale brání - rezervní miliardy prý nemají. Celkem ale chybí deset miliard korun. Kromě vyšší DPH se musí resort zdravotnictví vypořádat se slibem zvýšení platu zdravotníkům i inflací.

Podle HN bude ministr Heger nutit pojišťovny, aby všechny peníze z pojistného daly nemocnicím. Pojišťovny se ale tomu brání. „Nejsou rezervní miliardy. Ty peníze budou potřeba na pokrytí deficitu,“ řekl listu ředitel VZP Pavel Horák. Zvýšení DPH pocítí nemocnice hlavně v oblasti léků a nákupu zdravotnického materiálu.

Ministr včera také potvrdil, že platy ve zdravotnictví příští rok vzrostou o slíbených deset procent, jak bylo dohodnuto v memorandu s odbory. „Politická vůle je zcela stoprocentní a my vyvineme veškeré úsilí, abychom memorandum naplnili,“ prohlásil Heger.

Ze státního rozpočtu ministr žádné kompenzace žádat nebude. Resort musí podle něj vyjít s tím, co se vybere na pojistném. Pokud se nemocnice s pojišťovnami na výši úhrad na příští rok nedohodnou, rozhodne ministr. Vydá vyhlášku s úhradami ve veřejném zájmu, ten podle ministra je, aby systém veřejného zdravotního pojištění byl stabilní.