Barták: Jedná se o spiknutí tajných služeb

Praha – Známý lékař Jaroslav Barták, který čelí několika trestním oznámením za bití a sexuální napadení, má být podle vlastních slov obětí spiknutí tajných služeb. Tvrdí rovněž, že asistentky byly ve skutečnosti placené společnice a „služby osobního charakteru“ včetně intimních styků s ním měly ve smlouvě. Barták to uvedl v exkluzivním rozhovoru pro ČT24. Lékař tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil, a trestní oznámení považuje za účelovou kampaň s cílem jej zdiskreditovat. Stížnost, kterou podal Barták na českého velvyslance na Filipínách Josefa Rychtara, bude prošetřovat inspekce ministerstva zahraničních věcí. Policejní náměstek Martin Červíček také v pořadu Události komentáře řekl, že policie začala případ vyšetřovat už letos v červnu. První oznámení na lékaře dorazilo na policii před víc než rokem.

Inspekce ministerstva zahraničních věcí prověřuje stížnost, kterou podal šéf Polikliniky Modřany na českého velvyslance na Filipínách Josefa Rychtara. „Ano, podal stížnost na velvyslance na Filipínách. Stížnost vyšetřuje inspekce ministerstva zahraničí,“ sdělil mluvčí ministerstva Vít Kolář. „Je to absurdní,“ dodal mluvčí. Barták řekl, že se velvyslanec s jeho asistentkou seznámil a utekl s ní na ambasádu, kde s ní strávil noc.

Barták trestní oznámení považuje za hru zpravodajských služeb, a to i v případě jeho asistentky z Filipín. „Absolutně to neodpovídá skutečnosti. Ona tam byla doslova vyslána generálem Šánodrem (bývalý náčelník vojenské zpravodajské sužby),“ uvedl v Událostech, komentářích.

Asistentky s ním měly údajně intimní styk dobrovolně, a dokonce šlo o jakýsi neoficiální dodatek smlouvy, který podepsaly u notáře. Ženy, které lékař označuje za placené prostitutky, to však shodně popírají a také v pracovních smlouvách, které má ČT k dispozici, nic podobného není. Podle mínění právníků by takový dodatek smlouvy navíc nebyl platný, neboť by byl v rozporu s dobrými mravy.

Rozhovor s Jaroslavem Bartákem (zdroj: ČT24)

Za sexuální služby měly podle Bartáka ženy dostávat zvláštní odměnu ve výši 32 tisíc korun. Stejnou smlouvu prý měla i jeho bývalá asistentka, po jejímž oznámení vyšla celá aféra na povrch. „To, co řekla, to není pravda. Slečna tam totiž jela jako placená společnice. Uzavřela pracovní smlouvu, kde měla napsáno, že bude svému šéfovi poskytovat služby osobního charakteru dvakrát týdně a v zahraničí jednou denně,“ řekl Barták. Asistentka však tuto verzi odmítla, podle ní nic takového ve smlouvě nebylo. Barták ale kontruje, že policii předal doklady, které toto potvrzují.

Policie proti Bartákovi nezakročila, i když měla několik svědectví o tom, že trýzní své asistentky. Za poslední rok na něj podle informací MF Dnes podaly tři ženy trestní oznámení. Ve všech třech případech se tak stalo ještě předtím, než se na veřejnost dostal případ dvaadvacetileté Lucie, kterou lékař podle její výpovědi bil a sexuálně napadl na Filipínách. Barták je tak stále na svobodě.

Policie nezačala Bartáka stíhat, ani když se jedna z obětí obrátila v roce 2008 na soud. Letos v červnu pak zasahovala dokonce v jeho kanceláři, kde věznil asistentku, vyhrožoval jí a chtěl po ní pohlavní styk. Vyšetřování se rozeběhlo až tuto středu, tedy více než tři týdny po podání trestního oznámení.

Teď policie postup prověřuje vnitřní kontrolou. „To prošetřování není ještě ukončeno, přesto lze konstatovat, že z jakéhokoliv průtahu nebo neprovedení jakýchkoliv úkonů bude vyvozena kázeňská, popř. personální zodpovědnost,“ uvedl náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Martin Červíček.

Případ otevřela 27. července podáním trestního oznámení bývalá Bartákova asistentka Lucie, která se v té době vrátila z Filipín. K policejnímu výslechu však byla předvolána až 3. srpna a ještě po třech týdnech od podání trestního oznámení policie nekontaktovala všechny oběti, kterých bylo celkem šest.