John podal stížnost na advokátku Kristýny Kočí

Praha – Předseda vládních Věcí veřejných Radek John podal v úterý stížnost na advokátku někdejší členky strany Kristýny Kočí. Při dubnové vládní krizi, kterou odstartovala aféra údajného uplácení Kočí a dalšího bývalého člena VV Jaroslava Škárky, prý měla zřejmě porušit zákon proti praní špinavých peněz.

Předseda VV stížnost podal na kontrolní radu České advokátní komory. „Překvapila mě mediální vyjádření poslankyně Kočí a její manažerky Aleny Maršálkové, která naznačují, že se jejich právní zástupkyně mohla dopustit kárného provinění či i případně trestného činu,“ uvedl John.

Dubnovou krizi ve vládě i uvnitř VV způsobil údajný pokus současného šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty uplatit své spolustraníky Kočí a Škárku. Kočí měla obdržet obálku s 500 tisíci korunami. Podle vyjádření Maršálkové v tisku obálku otevřela před advokátkou, u níž uvedenou sumu uložila do úschovy. „Pokud platí vyjádření manažerky Maršálkové, tak přijala peníze v rozporu se zákonem proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Advokátka neměla přijmout do úschovy peníze, pokud jí byl znám takový stav věci,“ uvedl k tomu John.

„Jsem přesvědčen, že jednání advokátky je o to závažnější, že jim sama radila, jak mají napsat čestné prohlášení, ačkoliv věděla, že údaje jsou v rozporu se skutečností“, shrnul důvody své stížnosti John. Předseda VV k celé kauze zveřejnil na internetu video, kde ji ze svého pohledu shrnuje. Své stanovisko prý připravil pro členy strany i další zájemce.

Bárta o údajných úplatcích od počátku tvrdil, že se jednalo o půjčky. Policie nyní žádá sněmovnu, aby exministra dopravy a šéfa poslanců VV vydala k policejnímu vyšetřování. Policisté žádají také o vydání Škárky, údajně kvůli tomu, že úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil. Kočí a Škárka v době krize opustili VV, k nim se přidal také poslanec Stanislav Huml.