Sychrovem zřejmě prolétlo tornádo, bouřka strhávala stromy

Liberec/Hradec Králové – Okolím Sychrova na Liberecku se dnes odpoledne prohnalo podle místních obyvatel zřejmě tornádo. Jeden muž byl lehce zraněn, když ho vítr zvedl a mrštil jím o zhruba šest metrů dál o auto. Čtyřicetiletý muž měl štěstí, vyvázl jen s odřeninami, byl převezen k ošetření do nemocnice v Turnově. Večer se pak přes naše území prohnaly silné bouřky. Hasiči zasahovali na mnoha místech, hlavně v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Vyjíždět museli nejčastěji k popadaným větvím a stromům.

Nejvíc postižena je sychrovská část Sedlejovice, kde vítr lámal stromy, doslova rozštípal sloup elektrického vedení a přerušil dodávku elektrického proudu. „Vítr vyvrátil i 150 let starou lípu, ta spadla na kůlnu se slepicemi, poškozená je i střecha kravína,“ uvedla starostka Sychrova Jaroslava Kvapilová. „Nic podobného jsem ještě nezažila, byl to strašný hukot, utíkala jsem ze zahrady,“ dodala.

Bouřka, přívalový déšť a silný vítr zaměstnaly odpoledne hasiče v celém Libereckém kraji. Během jediné hodiny řešili hasiči na dvě desítky událostí, převážně šlo o popadané stromy nebo zaplavené sklepy. Spadlé stromy zablokovaly i železniční trať ze Semil na Košťálov. Žádné tornádo ale meteorologové hlášeno nemají, jen silný vítr.

Bouře, která se v pátek večer přehnala i přes část území Královéhradeckého kraje, strhávala větve a stromy. Na Náchodsku hasiči vyjížděli k více než desítce zásahů. V Červeném Kostelci na Náchodsku pomohli s vyčištěním ucpaného česla. V Novém Městě nad Metují museli hasiči odstranit bahno ze silnice, v Horní Radechové zasahovali u stromu spadlého na silnici.