Obce uspořádaly happening na podporu Šumavy

Modrava - Zhruba 400 lidí z 21 šumavských obcí i z jiných částí Česka se dnes sešlo na Modravě poblíž lokality, kde v minulých dnech ekologičtí aktivisté blokovali těžbu napadeného dřeva. Podpořili tak vedení národního parku v boji proti kůrovci. Lidé podepisovali i Modravskou výzvu, v níž požadují, aby premiér Petr Nečas a další politici „osobně přispěli k urychlené stabilizaci poměrů v Národním parku Šumava“. Zároveň přidávají podpisy pod petici za záchranu šumavské krajiny. Akci podpořil i prezident Václav Klaus, který poslal Svazu šumavských obcí dopis, protože přímo na Modravu přijet nemohl. Ekologičtí aktivisté dnes na happening na modravském parkovišti nedorazili.

Starosta Modravy Antonín Schubert na pódiu znovu apeloval na to, aby měl národní park jasná pravidla, za něž musí „také někdo přijmout odpovědnost“. „S přírodou by se nemělo beztrestně experimentovat. My (občané šumavských obcí) jsme příliš dlouho mlčeli,“ dodal.

Místní občany přišel podpořit také ředitel parku Jan Stráský. „V situaci, v jaké jsme se ocitli, je veřejnost poslední nadějí, která může rozhodnout tento velký spor. Absolutně není možné, abychom očekávali, že se domluví naše vědecká fronta. Bude velmi složité, aby se domluvila naše politická reprezentace. Aby tomu tak nastalo alespoň z části, musí jasně slyšet stanovisko veřejnosti,“ uvedl.

Následovala divadelní parodie, která měla titul Hájové zelení, tak už jste sežraní aneb Šumavu si sežrat nedáme. Místní občané si vzali na mušku hlavně předáky ekologického Hnutí Duha, ale také novináře, kteří podle nich účelově informují o policejních zásazích proti aktivistům. Lidé pak vyrazili na průvod s transparenty, který směřoval do kůrovcových holin na Starobřeznické cestě, kde je nyní podle Stráského „neles“. 

Účastníci happeningu dnes podepisovali i petici na záchranu Šumavy. Až pod ní bude deset tisíc jmen, předají ji starostové parlamentu. Během dne už ji podepsaly stovky lidí. Žádají zahájit odborný, demokratický a nefundamentalistický dialog k problematice gradace kůrovců v lesích parku, jejího vlivu na ekosystémy, funkce lesa a jeho ochranu. Za 20 let existence národního parku nebyl podle petice tento zásadní spor vyřešen. Občané dále chtějí rozhodovat o strategii ochrany přírody a kulturních hodnot parku, jejíž součástí musí být řešení všech práv místních lidí včetně práv vlastnických. Požadují, aby bylo urychleně přijato opatření, kterým budou v parku zakázány občanské aktivity typu blokády. Příroda podle petice nesmí být místem prosazování politických cílů.

Telefonát Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Chceme zachránit zelenou Šumavu,“ řekla starostka Srní Ivana Pěčová. 99,9 procenta občanů 21 šumavských obcí podle ní souhlasí s kroky národního parku, tedy „pokácet to, co je napadené kůrovcem, aby nebyly napadené další stromy. A také souhlasíme stoprocentně s kroky policie a odsuzujeme to, co se o ní říká a píše,“ dodala.