Sobotka: Bojkot ministrů TOP 09 Bátoru jen zviditelňuje

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v Otázkách Václava Moravce potvrdil rozhodnutí ministrů TOP 09 nechodit na zasedání vlády, dokud bude personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora ve funkci. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka viní premiéra Petra Nečase (ODS) z neschopnosti situaci vyřešit. Označil ho také za viníka celé situace. Reakce TOP 09 podle Sobotky přišla pozdě a je nešťastná, protože dále Bátoru zviditelňuje. Vláda se má už příští týden zabývat daňovou reformou.

Kalousek v pořadu řekl, že doufá, že se vše vyřeší už brzy, třeba už zítra. Na tahu je podle něj ministr školství Josef Dobeš (VV). „Nebude-li konat Dobeš, může konat někdo další – premiér nebo Věci veřejné,“ prohlásil Kalousek s tím, že ministři TOP 09 budou bojkotovat jednání vlády klidně do Vánoc. Místo ministrů tak budou na schůzích vlády nejspíš náměstci. Ministr financí zopakoval, že je podle něj neúnosné, aby byla státní správa zneužívána ke zviditelňování extremistických názorů.

Kalousek dále řekl, že pokud by mu byl někdo doporučen, aby ho zaměstnal na ministerstvu financí, kdyby mu ten člověk nevyhovoval, tak by ho nepřijal, „i kdyby čert na kobyle jezdil,“ prohlásil Kalousek. Narážel tak na fakt, že Bátoru Dobešovi doporučili lidé z okolí prezidenta Václava Klause.

Miroslav Kalousek:

„Stačí jediné. Aby si ministr Dobeš uvědomil, že je ministrem demokratické vlády, a během jedné vteřiny je po problému a my jdeme na vládu.“

Ministr Dobeš se sice za výroky Ladislava Bátory na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga omluvil a distancoval se od nich, TOP 09 to ale nestačí – podle Kalouska Dobeš stále poskytuje Bátorovi politické krytí. Dobeš už dříve zopakoval, že Bátoru odvolávat nebude. 

Vicepremiérka za Věci Veřejné Karolína Peake, která byla dalším hostem Otázek, by ve svém úřadě Ladislava Bátoru nenechala. Peake se kvůli Bátorovi sejde zítra s Dobešem. V úterý se pak bude celou věcí zabývat předsednictvo nejmenší vládní strany.

Sobotka: Bátorovi je věnována taková pozornost, jako členům vlády

Proti Bátorovi je i sociální demokracie. „Pan Bátora nemá ve státní správě co pohledávat,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jestliže extremistické názory šíří člověk, který je na vysoké pozici, tak z toho vyplývá, že vláda jeho názory toleruje,“ dodal Sobotka. Podle něj se Bátora nikdy neměl stát zaměstnancem ministerstva školství. „Je to absurdní kauza, která ukazuje neschopnost předsedy vlády prosadit změny v personální politice tak, aby se situace uklidnila a pan Bátora zmizel z prvních stránek novin,“ uzavřel Sobotka.