Centrální registr bankovních účtů nebude

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již znovu nepředloží na jednání této vlády návrh na vytvoření národní evidence bankovních účtů. Šéf státní kasy to dnes uvedl v Otázkách Václava Moravce. Důvodem je odpor koaliční ODS. Registr měl v rámci protikurpční strategie pomoci vyšetřovatelům a státním zástupcům, aby si mohli rychleji prověřit, kdo má ve které bance kolik účtů.

„V této vládě ten návrh již znovu nebude, protože kolegové z ODS to nechtěli. Návrh přitom nezvyšuje kompetence státu v prolomení bankovního tajemství, jen celý proces urychluje,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Ministři občanské demokracie návrh zablokovali na jednání vlády 10. srpna.

Na rozdíl od ODS ministři TOP 09 a Věcí veřejných jedno z dlouho chystaných protikorupčních opatření podpořili. Zřízení registru podporoval i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle kterého mohl přispět k boji se zločinem. Když se nyní snaží státní zástupci a policisté při vyšetřování trestné činnosti, nejčastěji podvodů, ověřit, kde a popřípadě kolik má podezřelý bankovních účtů, písemně oslovují všechny banky v republice. Přitom právě čas je při objasňování těchto trestných činů klíčový, řekl již dříve Zeman.

Argument ODS: Hrozí únik informací

Pokud by se informace soustředily v jedné evidenci, hrozilo by podle ODS, že tyto informace utečou. V evidenci by ale nebyly údaje o tom, kdo má kde kolik našetřeno, jen údaj, že dotyčná osoba má konto v určité konkrétní bance. Rychlý přístup k takovému údaji by nepomohl jen žalobcům, ale i notářům při vyřizování dědického řízení či exekutorům.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) ovšem dnes v OVM uvedla, že registr chce kvůli jeho protikorupčnímu významu do projednávání vlády vrátit. „Je to bod ve strategii, který nebyl žádným usnesením zrušen,“ uvedla Peake. „Já doufám, že o tom s panem ministrem Kalouskem budeme ještě mluvit. Byla bych velmi ráda, kdy byl tento návrh na vládě znovu,“ dodala s tím, že kabinet by měl téma projednávat v horizontu dvou měsíců.

Mnohé státy Evropské unie centrální registr účtů provozují. Institucím, které na to mají právo, by registr umožnil rychle ověřit, u jaké banky a popřípadě kolik účtů je vedeno. Centrální registry bankovní účtů provozují například Francie, Španělsko, Německo, Rumunsko a Itálie. Další státy tyto projekty připravují.

Vydáno pod