O křeslo ředitele ČT se utká 36 kandidátů

Praha - V 16 hodin skončila možnost přihlásit se do konkurzu na generálního ředitele České televize. Kandidovat chce celkem 36 kandidátů, mimo jiné bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák, někdejší marketingový ředitel Primy Jan Svoboda, výkonný ředitel televize Óčko Hynek Chudárek, ředitel zpravodajství České televize Roman Bradáč, šéfdramaturgyně vývoje nových pořadů České televize Alena Müllerová, šéfdramaturgyně Centra publicistiky Jana Škopková, někdejší vedoucí projektu digitální televize Barrandov Radomír Pekárek nebo producent a režisér Fero Fenič. Kdo z nich uspěje, by mělo být jasné 21. září. Dosavadní ředitel Jiří Janeček se rozhodl po osmi letech z čela ČT ze zdravotních důvodů odejít.

Mezi požadavky na nového generálního ředitele jsou například právní bezúhonnost, vysokoškolské vzdělání či manažerské dovednosti. Zítra v úterý od 11:00 proběhne otevírání obálek za přítomnosti notáře a vedení rady. Bude vypracován konečný seznam kandidátů, kteří vyhověli podmínkám zadávací dokumentace, a tím postupují do 1. kola výběrové řízení. Rada k tomu vydá tiskovou zprávu.

„Den poté, tedy ve středu, dostanou členové rady všechny náležitosti kandidátů, tedy životopis, motivační dopis a představu koncepce rozvoje ČT,“ uvedla ve Studiu ČT24 místopředsedkyně rady Dana Eklová. Ve středu 7. září pak televizní radní zúží počet kandidátů na pět. Z nich potom vyberou ve středu 21. září nového ředitele. „Na sekretariát Rady ČT přišlo celkem 36 obálek. Obálky byly dle zadávací dokumentace označeny jménem kandidáta,“ potvrdil šéf Rady ČT Milan Uhde. 

Rozhovor s Danou Eklovou a Martinou Vojtěchovskou (zdroj: ČT24)
  1. Radoslav Štědroň 
  2. Hynek Chudárek 
  3. Alena Müllerová 
  4. Vratislav Rakouš 
  5. Petr Bakus 
  6. Milan Šíma 
  7. Radomír Šimek 
  8. Jiří Uher 
  9. Roman Bradáč 
  10. Jan Svoboda 
  11. Jan Vávra 
  12. Stanislav Vaněk 
  13. Ondřej Zamazal 
  14. Tomáš Kouřim 
  15. František Fenič 
  16. Jana Škopková 
  17. Michal Korol 
  18. Nataša Slavíková 
  19. Luděk Pištěk 
  20. Michal Klíma 
  21. Martin Vadas 
  22. Petr Dvořák 
  23. Jiří Franc 
  24. Jiří Pechanz 
  25. Radomír Pekárek 
  26. Rostislav Senjuk 
  27. Tomáš Kopečný 
  28. Jiří F. Potužník 
  29. Roman Prorok 
  30. Jan Vít 
  31. David Holý 
  32. Petr Soukup 
  33. Jan Vyčítal 
  34. Lukáš Glaser 
  35. Michal Vostřez 
  36. Petr Čunderlík

Řady kandidátů na ředitele České televize se do poslední chvíle rozrůstaly, například nebyla zřejmé kandidatura Fera Feniče. Někteří potenciální adepti na ředitelské křeslo naopak kandidaturu popřeli, takové rozhodnutí oznámil například výkonný ředitel oddělení nových médií v České televizi Milan Fridrich.

„Nejzajímavější jsou jména, která se objevila, aniž by se o nich dopředu spekulovalo. Pro mě je to jméno Jana Vávry, který se podílel na rozjezdu televize Nova,“ uvedla ve Studiu ČT24 mediální analytička Martina Vojtěchovská. Podle Eklové by v projektech kandidátů nemělo chybět zejména řešení financování, investic a výroby, zejména v této době, kdy se výrazně snižuje reklama v ČT.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Janeček odejde z postu ředitele k 31. srpnu. V mezidobí mezi rezignací Janečka a zvolením nového ředitele bude televizi řídit statutární zástupce a vedoucí kanceláře generálního ředitele Vladimír Karmazín.