Před odchodem z vnitra rozdal Pecina odměny přes milion

Praha – Ministr vnitra úřednického kabinetu Jana Fischera a současný ředitel jedné z firem strojírenského holdingu Vítkovice Martin Pecina rozdal krátce před odchodem z funkce mezi čtyři své podřízené odměny v celkové výši přesahující milion korun. Informují o tom Hospodářské noviny (HN), které si od ministerstev vyžádaly seznam nejvyšších jednorázových odměn ve státní správě za loňský a letošní rok.

Ze seznamu vyplývá, že třináct dní před odchodem z úřadu Pecina udělil jednomu z podřízených 380 tisíc korun za „řádný a efektivní chod úseku veřejné správy, legislativy a archivnictví“. Další odměny se pohybovaly na částkách 250 tisíc, 240 tisíc a 200 tisíc korun. Jména tří odměněných se listu zjistit nepodařilo, o deset dní dříve se ale stal příjemcem čtvrtmilionové odměny Pecinův první náměstek Jiří Komorous za „koordinaci boje s extremismem“.

„Konstatuji, že jsem svým podřízeným dával menší prémie než ministr přede mnou i po mně. Konkrétní částky si již pochopitelně nepamatuji,“ cituje deník Pecinovu reakci na jeho zjištění. HN ale ze soupisu zjistily, že jednorázové odměny, které udělil Pecinův nástupce Radek John (VV) nepřesáhly 190 tisíc.