V Praze vlaje vlajka libyjských rebelů

Praha – Diplomatické zastoupení Libye bude ode dneška zastupovat povstaleckou Přechodnou národní radu, nad libyjskou kanceláří v Praze proto byla dnes v poledne vztyčena vlajka povstalců. Zastoupení také oznámilo, že si váží postoje českého lidu a vlády k situaci v Libyi. Chargé d'affaires Núrí Ghaví prohlásil, že lituje toho, že Praha ještě oficiálně neuznala povstaleckou vládu. Velvyslanec Libye sídlí ve Vídni, v české metropoli má Libye kancelář, kterou vede chargé d'affaires.

Dnešním dnem se libyjský ambasador rozhodl, že bude podporovat Přechodnou národní radu v čele nového svobodného státu. Vedle lidu tak podporuje i tuto povstaleckou radu a důkazem má být právě symbolická výměna vlajek. Vyvěšením vlajky rebelů Libyjci zároveň vysílají jasný signál české vládě, aby uznala jejich povstaleckou vládu v severoafrické zemi, řekl Ghaví.

Čeští diplomaté to prý slíbili při návštěvě ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Benghází na přelomu června a července, dodal Ghaví. Schwarzenberg nedávno uvedl, že Česko neuzná rebely za oficiální vládce, dokud neovládnou celou zemi. Přesto se rozhodl vyslat do Libye za povstaleckou vládou do Benghází, kde má prozatímní rada hlavní stan, svého velvyslance. Po vyvěšení nové zástavy diplomaté spálili starou vlajku Kaddáfího režimu a také fotku libyjského diktátora, proti němuž povstalci bojují. „Prohlašujeme, že pokračujeme v zastupování naší vlasti v České republice stejně jako ostatní diplomatické mise ve světě,“ uvedli dnes také libyjští diplomaté.

Pošlapání Kaddáfího
Zdroj: ČT24

Předseda sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka se domnívá, že Praha by neměla s uznáním otálet. „Přál jsem si, aby ČR oficiálně uznala povstaleckou vládu již v minulosti, nyní již opravdu není na co čekat,“ uvedl dnes v prohlášení. Situací v zemi se podle něho bude sněmovní výbor zabývat na příštím zasedání.

Kaddáfího režim kolabuje

Povstalecké jednotky ohlásily, že v noci na dnešek převzaly kontrolu nad velkou částí hlavního města Tripolisu. Výjimku prý tvoří komplex Báb al-Azízíja, bašta vůdce Kaddáfího. Místo Kaddáfího pobytu není známo, podle místních diplomatických zdrojů agentury AFP je možná nadále ve své tripoliské rezidenci. Povstalci také ohlásili, že zajali dva Kaddáfího syny Muhammada a Sajfa Isláma. Oficiální libyjská místa však hovoří o tom, že režim je stále silný a k boji se hlásí tisíce dobrovolníků z řad stoupenců režimu.