Poliklinika v Modřanech se distancovala od Bartákových výroků

Praha – Poliklinika Modřany se distancuje od výroků lékaře Jaroslava Bartáka, který je podezřelý z týrání své asistentky během služební cesty na Filipíny. Uvedli to spolumajitelé provozující kliniku František Fencl a Jitka Novotná. Podle nich s nimi třetinový vlastník společnosti a čestný prezident polikliniky Barták zveřejnění svých názorů nekonzultoval. Barták údajně na Filipínách dvaadvacetiletou asistentku trýznil - dívka dříve vypověděla, že ji Barták vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí. Lékař ovšem nařčení odmítá a tvrdí, že kauza je vykonstruovaná.

Sám Barták poskytl časopisu Týden údajný dodatek smlouvy, v němž se prý žena zavázala být mu plně k dispozici. Tvrdí, že tato i další dívky, které s ním v minulosti jezdily na zahraniční cesty, měly ve smlouvě zanesenu povinnost mít s ním pohlavní styk, ta se prý skrývala pod pojmem osobní služby. „Pracovní smlouvy ani dodatky ke smlouvám, které byly v rámci polikliniky uzavírány, takováto ustanovení o podobných službách neobsahují,“ uvedli ovšem Fencl a Novotná. Navíc to byl právě spolumajitel a výkonný ředitel Polikliniky Modřany František Fencl, který oficiální pracovní smlouvy na post osobní asistentky Jaroslava Bartáka s dívkami uzavíral.  

Ve fotokopii dodatku je také pod bodem šest uvedeno, že „asistentka bude plnit osobní úkoly nadřízeného 2x týdně a na služebních cestách“. V dodatku ke smlouvě s asistentkou, jímž se lékař spolu s dalšími argumenty hájí, se kromě platu 32 tisíc korun čistého měsíčně píše například o tom, že asistentka bude několikrát týdně zvána na pracovní obědy a maximálně jednou týdně na pracovní večeři, uvedl časopis.   

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

„Celková výše uváděné mzdy vysoce převyšuje skutečnou mzdu, kterou u nás slečna asistentka v souladu s pracovní smlouvou dostávala,“ reagovali na Bartákova tvrzení Fencl s Novotnou. Podle nich poliklinika ani nemůže vědět, zda mezi nimi neexistovala další smlouva, která zahrnuje další služby a mzdu. Oba spolumajitelé také dodali, že žádná z cest nebyla konána z jejich pověření a ani náklady na ně nebyly hrazeny z prostředků polikliniky.

Jaroslav Barták v telefonickém rozhovoru označil vyjádření svých společníků za novinářskou kachnu. „Já jsem jednatel společnosti, jménem polikliniky jsem oprávněn jednat jenom já,“ zdůraznil lékař.

Server Lidovky.cz dnes uvedl, že podle inspekce policie loni v červnu při vyšetřování Bartákovy kauzy pochybila. Vyšetřování aktuálního případu je ale podle prověrky v pořádku. Policisté chybovali v případu, v němž si Bartákova asistentka Nikola K. v červnu 2010 stěžovala, že ji lékař chtěl uspat a zneužít. „Byl jsem zatím seznámen jen s předběžným závěrem. Je pravda, že ukončení řízení věci z roku 2010 nebylo zcela v pořádku, nebyly provedeny všechny potřebné úkony. Věc bude řešena kázeňsky,“ potvrdil serveru šéf pražské policie Martin Vondrášek.