Trestní oznámení podala už pátá Bartákova asistentka

Praha – Na lékaře Jaroslava Bartáka, který čelí už čtyřem trestním oznámením pro zbití, znásilnění a napadání svých asistentek, podala v pondělí trestní oznámení pátá dívka. Také ona pracovala pro Bartáka jako asistentka. Informují o tom dnešní deníky MF Dnes (MfD) a Právo. Lékař, kterému hrozí až čtyři roky vězení, svou vinu odmítá a tvrdí, že ženy byly prostitutky a že jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

„V tuto chvíli je tam pět poškozených žen, všechny u něj pracovaly,“ řekla Právu dozorová státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Jitka Rybenská. Policie podle ní prověřuje podezření z trestných činů omezování osobní svobody, sexuálního nátlaku a nebezpečného pronásledování, za což mu hrozí až čtyřleté odnětí svobody. Dosud však Barták zatím nebyl obviněn.

Svědectví dívky, která podala páté trestní oznámení:

„Popadl mě za vlasy a srazil na zem. Začal mě kopat a přitom řval. Brečela jsem a prosila, ať mě nechá. Pak mě napadlo: Zabij mě, ať už všichni zjistí, jaký jsi ďábel.“

Policie získala v posledním roce řadu svědectví o tom, že vlivný lékař Barták „ohánějící se kontakty do nejvyšších pater justice či politiky“ své asistentky trýzní. Jednu z nich údajně vylákal pod záminkou pracovní cesty na Filipíny, kde ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Barták už kvůli násilí na mladých ženách jednou skončil před soudem. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil před pražským Michnovým palácem svou asistentku Lucii Ř. Případ skončil před soudem, kde žena přijala odškodnění.

Při prošetřování případu jiné asistentky policie pochybila

Podle policejní inspekce loni policisté pochybili při vyšetřování jiného trestního oznámení, které na Bartáka podala asistentka Nikola K. Ta podala tresní oznámení loni v srpnu, kauza byla ovšem ukončena bez řádného prošetření. Kvůli tomu čeká na jednoho kriminalistu a jeho nadřízenou z Prahy 4 kázeňský trest. K případu se teď vrátili kriminalisté hlavního města. Všem ženám, které na Bartáka trestní oznámení podaly, nabídla policie ochranu a pomoc psychologů. 

Nikola K. ve výpovědi popsala, že ji lékař sexuálně obtěžoval a vyhrožoval jí. Všechny důkazy odevzdala na policii a nahlásila i svědky, kteří prý obtěžování viděli. Teď policie přiznala, že kriminalisté z Prahy 4 případ podcenili. „Mělo tam být provedeno víc úkonů k prověření všech skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, a ten případ měl být jiným způsobem ukončen,“ uvedl šéf pražských policistů Martin Vondrášek.