Ve vedení městských firem stále sedí bývalí i současní politici

Praha - Ve vedení firem, jejichž stoprocentním vlastníkem je hlavní město, stále sedí bývalí i současní politici. A to i přesto, že město na jaře změnilo jejich stanovy tak, že politici by měli být pouze v dozorčích radách. Ředitelem a členem představenstva městské firmy Kolektory Praha je bývalý zastupitel hlavního města a člen ODS Jan Svátek. Ve funkci předsedy představenstva této společnosti zase působí zastupitel Prahy 3 a ústřední tajemník ČSSD Michal Kucián.

Svátek, který na postu ředitele společnosti Kolektory Praha vystřídal Otakara Čapka, loni neúspěšně kandidoval do sněmovny. Ačkoliv byl na šestém místě, poslancem se nestal. Voliči totiž kroužkováním do sněmovny dostali kandidáty ze zadních pozic. Na podzim pak byl také na kandidátce do zastupitelstva hlavního města, zvolen byl ale jen do zastupitelstva městské části Praha Kolovraty. Kucián, který sedí v opozičních řadách zastupitelstva Prahy 3 a je zároveň předsedou obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, byl letos na jaře zvolen ústředním tajemníkem ČSSD.

Už dříve byl do představenstva pražského dopravního podniku zvolen starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS) a předsedou představenstva společnosti Obecní dům se stal bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS). V případě starosty Janků zástupci města argumentovali tím, že vystudoval ČVUT, a je tedy odborník. Šteiner se zase hájil svými dřívějšími zkušenostmi v obchodních společnostech.

Primátor v působení politiků problém nevidí

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v působení politiků ale problém nevidí. Podle něj vedení města slibovalo pouze to, že v čele společností nebudou především zastupitelé hlavního města, kteří o společnostech rozhodují. „To, co já mohu ohlídat, je problematika zastupitelů hlavního města Prahy. To je moje zodpovědnost a tam ji taky vidím jako významnou, protože tam ten konflikt existuje,“ řekl. Tvrdí, že omezovat řadové straníky nemůže. „Představte si, že je někdo řadový člen strany a vzděláním je geolog, tak ho nemůžeme nepustit do problematiky hloubení země,“ poznamenal primátor.

Škodův palác
Zdroj: ČT24

Členství politiků v managementu městských společností kritizuje opoziční TOP 09. „Představenstvo je výkonný orgán a jeho členové by měli svou práci vykonávat na plný úvazek. Není mi jasné, jak se tomu mohou věnovat, když jsou například zároveň starostou,“ řekl na adresu starosty Prahy 8 opoziční zastupitel Tomáš Hudeček (TOP 09).

Tomáš Hudeček (TOP 09): „Je úsměvné, kolik oborů jsou někteří politici ke své politické činnosti ještě schopni zvládnout.“

Praha u stoprocentně vlastněných společností přechází na německý model řízení, kdy zástupci města sedí pouze v dozorčích radách. V minulosti totiž politici ve statutárních orgánech městských firem pobírali mnohamilionové odměny. Nové vedení slíbilo, že to změní. Pokud ale sedí politici i nadále v představenstvech, dá se předpokládat, že budou náležitě odměněni.