Hájek pošle na Schwarzenberga právníky - za označení „poskok“

Praha – Prezidentův vicekancléř Petr Hájek požaduje po ministru zahraničí a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi hlasitou omluvu za to, že ho v médiích označil za „poskoka“ prezidenta Václava Klause. V opačném případě bude usilovat o to, aby k tomu ministra donutil soud. Schwarzenberg reagoval slovy, že on své působení na Hradě (v týmu Václava Havla) pokládal za čest, i když byl označován za Havlova „podržtašku“.

Sporná slova pronesl šéf TOP 09 a vicepremiér Schwarzenberg v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil časopis Týden. Schwarzenberg zde reagoval na otázku, zda ho rozčílil postoj Klause k výrokům Petra Hájka o homosexuálních deviantech, které padly v souvislosti s pražským karnevalem homosexuálů. „Ano, jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi. Je to populismus: Klaus samozřejmě ví, že u většiny populace a hlavně u svých voličů tím boduje. To je jasné,“ konstatoval vicepremiér.

„Hlavu státu a její nejbližší okolí beztrestně urážet nesmí ani člen vlády. Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě,“ uvedl Hájek v dopoledním prohlášení, které Hrad poskytl České tiskové kanceláři. Dodal, že urážky a hrubosti jsou v případě Schwarzenberga běžnou praxí a osobně by na jeho slova nereagoval. „Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky,“ napsal Hájek. Chce se prý bránit „právními prostředky“, jaký krok přesně chystá, ale neuvedl.

Klausův poradce Jiří Payne:

„Šéf diplomacie by možná měl být diplomatičtější, protože předpokládám, že od svých diplomatů očekává absolutní respekt a poslušnost a jsou to vlastně jeho hlásné trouby nebo poskokové. Jestliže si na jedné straně přejeme, aby úředníci ve státní správě respektovali svého šéfa, tak potom na druhé straně se nesmíme ohrazovat proti tomu, když někdo má podobný názor jako jeho šéf.“

Schwarzenberg byl rád podržtaškou

„Je to zvláštní. Když já jsem byl na Hradě, tak když mne označili jako podržtašku Havla, považoval jsem to za čest,“ řekl k Hájkovu kroku Schwarzenberg, který byl v letech 1990 až 1992 kancléřem Klausova předchůdce Václava Havla. Pracovat na Pražském hradě podle něj tehdy bylo ctí, ať už byl jako kancléř označován jakkoliv. „Je mi líto, že teď už se to změnilo,“ dodal předseda TOP 09.

Podle Hájka je ale problém v tom, že ho urážlivým výrokem veřejně „ocejchoval“ místopředseda vlády a předseda koaliční strany. V době, kdy byl prezidentem Havel, by si to podle něj nikdo z ministrů nedovolil. Dnes ale prý média tolerují „urážení občanů bez modré krve významnými členy vlády“.

„Když se nějakým výrokem cítí dotčen pan ministr Schwarzenberg, málem padne vláda. Když pan ministr a předseda TOP 09 bezdůvodně uráží úředníka kanceláře prezidenta republiky, je to taková milá prostořekost. A já říkám, že ne. Že toho už bylo dost,“ prohlásil Hájek. Dodal, že vyjádření na jeho adresu bylo veřejné a údajně směřovalo k jeho „ponížení a dehonestaci“. Kdyby se prý výrok objevil na soukromém facebooku, mávnul by nad ním rukou. Na facebookovém profilu umístil urážlivou poznámku o Schwarzenbergovi Bátora.

Gazdík: Ohradí se Hájek i vůči Bártovi?

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek novinářům v reakci na Hájkovo prohlášení řekl, že každý občan má právo využít právní nástroje v případě, že se cítí poškozen. „Pevně doufám, že pan Hájek se takhle ohradí i proti panu (Vítu) Bártovi (předsedovi poslanců VV), který Klause označil za svou loutku. Mne jako občana to uráží,“ dodal předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

„Já myslím, že to je spíš jeho (Hájkovo) vyjádření k dané věci, ale nikoliv stanovisko Hradu nebo pana prezidenta. Myslím, že pana prezidenta se to nedotýká v takovéto míře, jak je to prezentováno,“ okomentoval vzniklou situaci Klausův externí poradce Jiří Payne. „Panuje tady přecitlivělost v tom, kdo se na adresu koho jak vyjadřuje. Je to zbytečná hra.“

Petr Hájek a Jiří Payne ve Studiu Č24 (zdroj: ČT24)